Медия без
политическа реклама

МВнР остро осъди кампанията за дарения за руската агресия

Акцията на Руското посолство е абсолютно недопустима, казват от Външно министерство

29 Юни 2022

Министерството на външните работи реагира остро срещу благотворителната кампания на Руското посолство за събиране на средства в помощ за руските военни, участващи във войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция".

"Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаванена европейските санкции, наложени на Руската федерация, са абсолютно недопустими", категорични са от ведомството.

От там посочват още, че банкови преводи към посочените от Руското посолство сметки няма как да бъдат извършени, тъй като те са обект на ограничителни мерки на Европейския съюз. "България напомня позицията си, че категорично осъждаме руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право", казват от Външно.

Междувременно адвокат Стоян Мадин обяви, че е сезирал прокуратурата по случая да провери дали има съучастие във военни престъпления под формата на помагачество от български граждани или чужденци, намиращи се в България, чрез предоставяне на финансови средства за подпомагане на руски военни, които може да са извършили военни или други международни престъпления. Веднъж сезирана, прокуратурата е длъжна да образува поне проверка и да се мотивира има ли достатъчно данни за престъпление. Ако отговорът е положителен, трябва да се образува разследване.

Руското посолство в София започна благотворителна кампания за събиране на средства в помощ за руските военни, участващи във войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция". Това се вижда от пост на руската мисия във Фейсбук.
България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание.  В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата