Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВнР организира полети за българи от Испания и ОАЕ

Желаещите да се приберат у нас обаче проявяват неохота да си платят пътните разходи

28 Март 2020
Илияна Кирилова

Българското външно министерство ще организира специални полети, с които наши сънародници от Испания и Обединените арабски емирства ще могат да се завърнат у нас.

Полетът от Испания вече е подготвен съвместно с авиокомпанията „България Ер“. Той ще се осъществи със самолет „Еърбъс” със 180 седалки по маршрута София-Мадрид-Барселона-София. „С него ще се завърнат в страната български граждани, които са изявили желание за това в посолството ни в Мадрид и в генералните консулства в Барселона и във Валенсия”, обясняват от ведомството.

Пътуването обаче не е безплатно – сънародниците ни трябва да заплатят по 300 евро, за да бъдат покрити разходите по полета. Онези, които са се съгласили, вече са получили информация за начините за плащане, а впоследствие ще бъдат уведомени и за датата и часовете на излитане на самолета.

Желаещите да пътуват са многобройни, но не проявяват особен ентусиазъм да си платят пътните разходи. „Към момента има заявки, надвишаващи капацитета на самолета, но само 51 граждани от заявилите са извършили плащане на дължимата сума. След заплащане на всички места в самолета авиокомпанията има готовност веднага да изпълни полета”, казват от министерството. 

По информация на мисията ни в Мадрид около 30 наши сънародници, пребиваващи на остров Тенерифе, също са заявили желанието си да се завърнат в България. Тяхното прибиране с директен полет за София обаче би струвало по около 1000 евро на човек и затова те отхвърлили тази възможност. Българските консулски служители ги посъветвали да се придвижат към Мадрид или Барселона с редовни полети от Тенерифе, които все още се осъществяват по разписание, за да се включат в организирания чартър. „До момента обаче те продължават да настояват да им се организира директен полет на по-ниска цена, което обаче е невъзможно”, разказват от ведомството.

От ОАЕ искат да се отпътуват 50 граждани на България и 30 граждани на Северна Македония. „България Ер“ има готовност, в зависимост от заявките, да изпрати самолет със 108, 140 или 180 места.

Междувременно стана ясно, че близо 110 000 българи са се прибрали у нас от първия ден на карантината до 23 март. Това са последните обработени данни на Граничната полиция, предаде Би Ти Ви. Над 36 000 български граждани са се върнали със самолети през всички аерогари. От Румъния са влезли над 26 000. От Гърция са се върнали близо 22 хиляди. От Сърбия и Северна Македония съответно 3000 и 4000 български граждани. А почти 17 000 души, които са били в Турция по работа или почивка, са се върнали у нас до 23 март.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?