Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВнР и МО: Има опасност Русия да мобилизира българи

Правителственият Съвет за сигурност обяви войната в Украйна за "усложняване на обстановката в широкия Черноморски регион"

29 Септ. 2022ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
Министерски съвет
Заседание на правителствения Съвет за сигурност

Русия има право да мобилизира българите с руско и с българско гражданство, които се намират на територията на страната. Това заяви служебният минстър на външните работи Николай Милков по време на брифинг в МВнР.

"Докато се намират на територията на Русия, това, което е доминиращото, е руският им паспорт и те са третирани като руски граждани'', заяви Милков. И уточни, че за тях съществуват военни задължения, тъй като заедно с руския паспорт им се връчва и военна книжка. ''Независимо от факта, че са български граждани, е твърде вероятно да бъдат спрени от руските власти при опити да напуснат Русия", предупреди служебният министър.

Министърът заяви, че се поддържа контакт с нашата мисия в Москва, за да може поне студентите с двойно гражданство да се върнат у нас. ''Има хора, които са се обърнали към посолството. Ние имаме намерение да направим опит за такива хора - основно студенти и да се опитаме да организираме тяхното прехвърляне в България или да им осигурим нощувки в комплекса на посолството. Засега не са постъпили конкретни искания. Това са наши превантивни проучвания и действия'', каза Милков.

Българите в Русия, които имат само български паспорт, имат право да напуснат страната. При тях обаче затруднението идва от дефицита на самолетни билети. Външното ни министерство няма информация колко са българските граждани, които живеят в Русия, но се зане, че ''са много''.

Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани, потвърди и военният министър Димитър Стоянов преди Съвета по сигурността при премиера, цитиран от Нова тв.  По думите му има риск от мобилизация на хора с руско и българско гражданство. „Те подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство”, каза той.

Преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма, твърди Стоянов.  "Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако това са 300 хиляди души – не очаквам кой знае какъв съществен обрат", подчерта той и добави "освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона души".

Според военния министър основния риск в Черно море остават само свободно движещите се мини. „Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е основният риск в момента”, каза той.

"Беше повдигнат отново въпроса за конкретен вид въоръжение. Отговорът ми беше кратък и ясен: Има решение на парламента, ние няма как да го погазим", призна Стоянов, че посланикът на Украйна Виталий Москаленко отново е поискал оръжия при последната им среща. Той не пожела да уточни вида му, но каза, че е било "тежко въоръжение". 

СЪВЕТ ЗА СИГУРНОСТ

Готовността на местната власт за реакция при усложняване на обстановката в широкия Черноморски регион беше основна тема на провелото се в четвъртък заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, председателстван от премиера Гълъб Донев, съобщиха от правителствената пресслужба.

В хода на дискусията членовете на съвета се обединиха единодушно около решението отговорните институции да направят преглед и актуализация на плановете за защита при бедствия. Заедно с това представителите на местната власт в координация с МВР да организират преглед за наличностите и състоянието на индивидуалните и колективните средства за защита при кризи.

Специален акцент беше поставен върху подобряване и засилване на взаимодействието между съставните части на единната спасителна система и органите на изпълнителната власт. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността бяха обсъдени и мерки за справяне с войната на пътя. Междуведомствена работна група ще изготви предложения за промени в законодателството, които ще имат за цел подобряване на безопасността на движението.

ИЗБОРИ В ЧУЖБИНА

Във връзка с предстоящите в неделя избори, Николай Милков заяви, че съществува риск за пет секции във Флорида заради урагана Иън, който връхлетя САЩ със страшна скорост. "Там са евакуирани повече от два милиона души. Това поставя под риск работата на 5 секции. До последния момент няма да знаем каква е ситуацията там. Ако няма форсмажор ще успеят да проведат изборния ден", каза Милков. Застрашените секции се намират в градовете Орландо, Джаксънвил, Маями, Сейнт Питърсбърг и Форт Лодърдейл.

 

 

 

Още по темата