Медия без
политическа реклама

МС предупреди за фалшиво обръщение на Денков към нацията

Видеото цели да събере лични данни на потребители за участие в престъпна инвестиционна схема

04 Окт. 2023
Илияна Димитрова

Министерският съвет предупреди за манипулирано видео (т.нар дълбока фалшификация - "дийп фейк*) с лицето и гласа на премиера Николай Денков, което се разпространява в социалната мрежа "Фейсбук".

"То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема. За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия - заявява правителственият пресцентър. - Министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод."

От МС твърдят, е злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление. И призовават хората по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления на имейл [email protected] или на телефон 0885 525 545.

Дийп фейк (deepfake) е технология, която използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора. Макар че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел.

Напоследък две от най-големите телевизии у нас - БНТ и Нова, разказаха за подобни видеа, използващи лицата на техни журналисти, отново с цел измама.

Още по темата