Quantcast

Медия без
политическа реклама

С мръщене и дрязги депутатите съкратиха ваканцията си до 3 дни

След реплики за "пичове" и "тролове", парламентаристите склониха да почиват между 29-и и 31-и декември

17 Дек. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

С препирни и размяна на неприятни реплики парламентът реши да съкрати дългата си зимна ваканция. Обичайно тя се простира от 22 декември до 10 януари. По искане на "Продължаваме промяната" обаче този път депутатите ще почиват за празниците само три дни - между 29-и и 31-и декември.

По-радикално беше предложението на ИТН - напълно да бъде отменена почивката. Това обаче се стори неприемливо на останалите парламентарни формации и беше отхвърлено.

За религиозните права и либерализма

В дебата около идеята и управляващи, и опозиция се обвиняваха взаимно, че се смятат за по-равни от останалите българските граждани. Депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов обвини ПП, че погазва верските свободи, тъй като около нова година има много религиозни празници, които вярващите няма да могат да спазят. "Замислете се за това, че ограничавате верските права на свои колеги депутати", обърна се той към новите управници.

Настимир Ананиев от ПП му подвикна от залата, че герберите смятат депутатите за необикновени. "Да, необикновени българи сме, г-н Ананиев, защото за нас не важи зелен сертификат и много други неща, които не важат за обикновените българи. Вашата мания за необикновеност ще ви доведе до едно необикновено място. Само ще ви припомня, че накрая на шахматната игра всички фигури се събират на едно място", отвърна му ядосано Дилов.

Съпартиецът му Маноил Манев изненадващо направи връзка между предложението на ПП и либерализма на ЕС. Той обяви, че наскоро еврокомисар предложил отмяна на Коледа като празник. "Нашето либерално управление започна да пробва дали ще стане номерът и в България по-раничко. Когато тръгне либерална вълна някъде, ние бързаме да сме първи", обвинително каза Манев.

Мирослава Петрова от ПП обясни, че предложението на управляващите е най-вече породено от прагматични причини. "Преди всичко, ние искаме да покажем на хората в страната, че ние по никакъв начин не се отличаваме от тях", посочи тя. Затова парламентът трябва да работи, когато и другите граждани работят.

За пичовете и троловете

По-рязък, както обикновено, беше зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. "Винаги е било трогателно гнусно как парламентът си прави ненормално дълги ваканции, а хората работят", отбеляза той. И се обърна към бившите управляващи: "Вие не сте богове, пичове."

"Аз не се чувствам пич. Принизяването на тази аудитория и на тази институция тук е изключително обидно за всички, които присъстват. Не знам защо си го причиняваме", отвърна Росица Кирова от ГЕРБ-СДС. И прогнозира, че парламентът само ще прави демонстрации, че работи, без реално да върши нищо.

Намеси се Явор Божанков от БСП, който обвини герберите, че саботират работата на парламента. И определи бившите управляващи като "физически тролове".

Накрая ГЕРБ-СДС склониха да подкрепят инициативата на ПП, която беше одобрена с гласовете на всички политически сили, с изключение на ИТН.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?