Медия без
политическа реклама

Младежката организация на ДСБ се саморазпусна

Намираме партийния апарат за компрометиран, амортизиран и вреден, заявява се в прощалното послание на Националния младежки клуб

16 Февр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Решението на младите в партията идват броени дни, след като Атанас Атанасов беше преизбран за нейн лидер.

Броени дни след Националното събрание на ДСБ, на което Атанас Атанасов беше преизбран за лидер на партията, от младежката й организация обявиха, че се саморазпускат.

Решението е дълго обмисляно, твърдят от Националния младежки клуб на ДСБ в прощалното си послание, публикувано във Фейсбук. И уверяват, че ще продължат да подкрепят партията, но без да участват в нейния апарат, който смятат за „компрометиран, амортизиран и вреден“.

Конгресът беше закрит за медиите в най-важната си част. Но заснето от участник видео показа, че между партийците е имало яростни пререкания и обвинения в предателство на интересите на ДСБ. Разцеплението стана видимо от резултата при гласуването за водач на формацията. Тогава Атанасов спечели с неособено голяма преднина пред практически неизвестната извън ДСБ Цецка Бачкова, която беше единственият му съперник за поста.

Макар и претърпели огромен електорален срив на последните избори, десните партии държат да запазят досегашните си лидери. Първо Христо Иванов спечели отново председателския пост на „Да, България” (ДаБГ) – при това без дори да му се налага да се конкурира с някого.

Според младежите от самото начало на мандата на Атанас Атанасов работата им е срещнала "студена незаинтересованост". Като пример дават това, че сами са защитавали идентичността на партията в медиите, където тя често е била бъркана с "Да, България" на Христо Иванов. "Не можете да си представите колко е трудно да обясниш на някого на възраст под 30 години, кой е Атанас Атанасов. Почти толкова трудно, колкото да накарате Атанас Атанасов да говори с някой, който е под 30-годишна възраст", посочват иронично те.

Не са малко хората у нас, които си припомнят с носталгия ерата на народната република – заради сигурната (държавно закрепостена) работа, ниските (изкуствено поддържани) цени и гарантираното (илюзорно) равенство на хората.

По думите им, ДСБ е загубила облика си и се е превърнала в "малка, капсулирана партия за хора, приближени до ръководството". Краят на взаимоотношенията между партийните шефове и клуба идва след битка срещу опити за назначения на роднини на членове на ръководството, твърдят младежите. И с огорчение припомнят, че са били наричани "сикаджии" и "блюдолизци на ГЕРБ" от Стоян Михалев - депутат и поддръжник на Атанасов, по време на Националното събрание.

В заключение младите в ДСБ изразяват притеснението си, че партията ще се превърне в присъдружна организация на друга партия - без да я назовават.

При такова развитие тя всъщност ще последва съдбата на СДС. Синята формация пристана на ГЕРБ преди около две години и на практика напълно се обезличи.

Ето и видеото на речта на Стоян Михалев, която възмути опонентите на Атанас Атанасов на Националното събрание:

 

Още по темата