Медия без
политическа реклама

Митрофанова не уважи Външно

Габриел подкрепи замразяването на активите на Руския културно-информационен център

23 Февр. 2024Обновена
БГНЕС

Една седмица след смъртта на Алексей Навални Министерство на външните работи извика на среща посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Съобщението бе разпространена от ведомството. На срещата обаче се е явил заместника й Валентин Солодкин, временно управляващ посолството, става ясно от информацията. "Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен", информират от МВнР.

По-късно руското посолство съобщи: "Ситуацията около А. Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи".

Вчера Митрофанова се появи на публично място в София и поднесе цветя на паметника-костница в кв. "Лозенец", като поводът бе Денят на съветската армия. Събитието предизвика спор между кмета на София Васил Терзиев и външния министър Мария Габриел кой е позволил и кой е отговорен за провеждането на акцията на руската посланичка. 

Ден по-късно от МВнР излизат с информация за поисканата среща с Митрофанова и за появата на заместника й. "От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Алексей Навални", информират още от МВнР. "Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе апел тленните останки на Алексей Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония", пише още в съобщението.  

Освен това българската страна призова настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна, заявяват от МВнР. Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право, добавят от ведомството.

От МВнР посочват още, че от българска страна е изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея и е заявена непоколебимата съпричастност на България към тях.

 

Замразяване на активи

Междувременно днес в парламента се заговори за замразяване на активите на Руския културно-информационен център в София, включително банкови сметки. Външно би подкрепило такава стъпка, каза днес в рамките на парламентарния контрол външният министър Мария Габриел. Инициативата обаче не е на нейното ведомство, така че засега думите на Габриел остават без последствия.

Външното министерство изразява последователна позиция за необходимостта от приемане на нарочен, нормативен акт, който да уреди в цялост обществените отношения и да регламентира правомощията и отговорностите на отделни институции по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, ООН и на национално ниво върху замразяване на финансови активи, каза Габриел, цитирана от БТА.

Руският културно-информационен център в София се помещава в сграда, изградена на терен, преотстъпен от правителството на България на правителството на СССР чрез междуправителствена спогодба, подписана на 27 май 1975 г., заяви Габриел. Тя посочи, че сега центърът се ръководи от временно изпълняващ длъжността директор, член на състава на дипломатическата мисия в София, заради което се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Вицепремиерът и външен министър заяви, че в междуправителствената спогодба няма текст, в който да се посочва, че центърът им дипломатически имунитет.

Руският културно-информационен център е юридическо лице, със собствен бюджет и банкова сметка в България. Свързан е с Россътрудничество, а организацията и ръководителят й Евгени Примаков фигурират в списъка на ЕС на санкционираните лица. Габриел добави, че настоящият управител на Руския информационен център е бил началник на отдел „Документално обезпечение и контрол, стопанско управление и административно-икономическо подпомагане“ на Россътрудничество, като това става известно от публикувани публични документи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата