Quantcast

Медия без
политическа реклама

Митинг в София призова президента Радев да си ходи

В съседство привърженици на Костадинов пак поискаха референдум срещу еврото

19 Юли 2023
Фейсбук
Скандалното изказване на Радев, че "Украйна настоява да води тази война", възмути гражданите.

В центъра на София сряда вечерта бе гореща и в буквалния, и в преносния смисъл. Въпреки жегата под прозорците на държавния глава се стекоха стотици граждани с призив за импийчмънт на Румен Радев. В съседство се събраха други  недоволни - привърженици на "Възраждане" и противници на членството на България в еврозоната. 

 

Организаторите на протеста срещу Радев обявиха, че искат оставката му заради позициите и коментарите му за агресията на Русия, вкл. и скорошното му скандално изказване, че "Украйна настоява да води тази война". Хората скандират "Тук не е Москва" и "Радев е позор". 

Във Фейсбук тече организация срещу скандалните внушения на президента Радев за войната в Украйна. Миналия петък той заяви: "Украйна настоява да води тази война, но сметката я плаща цяла Европа". https://www. segabg. com/hot/category-bulgaria/radev-ukrayna-nastoyava-da-vodi-tazi-voyna Протестът ще бъде от 18.

 

"За нас е крайно неприемливо от президентството да се говорят вече близо година и половина лъжи, манипулации и кремълски опорки. Румен Радев разединява нацията, затова искаме и неговото отсраняване от поста държавен глава", заявиха демонстрантите.

В протеста се включи и гражданското сдружение БОЕЦ. "Продължаваме подписката за импийчмънт на Радев, вече имаме събрани 10 000 подписа", съобщи председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

 

Митингът на еврофобите не искаше оставката на президента, но го критикува, че не е застанал на правилна позиция за свикването на референдум срещу въвеждането на еврото в България. Според тях  държавният глава трябва да внесе повторно предложение за провеждане на допитването. 

Между двете прояви нямаше стълкновения и напрежение. Може би и защото имаше засилено полицейско присъствие. 

Предния ден Радев коментира предстоящите протести в аванс. "България е демократична страна, в която всеки има право да протестира. Въпросът е протестите да водят до някакъв резултат", обясни той.

В България вече не може да се говори по две теми: за монархия и за президентска република. Никой не ги е забранил, но най-заинтересованите от тях ги превърнаха в табу.   Докато Симеон Сакскобургготски не се възкачи на премиерския пост през 2001 г.

 

Още по темата