Медия без
политическа реклама

Министърът на културата пусна ново видео от кабинета си

Заради клипа му от петък десетки граждани поискаха му оставката

10 Апр. 2022Обновена
Снимка: БГНЕС

Петиция настоява културния министър да подаде своята оставка след неадекватното видео, което публикува на страницата си във Фейсбук.  

"Пределът на допустимост по отношение присъствието на Атанас Атанасов от гледна точка на неговите функционални задължения като министър на културата, както и по отношение на личното му поведение в обществените - културни и професионални среди е окончателно изчерпан", пише в искането, което до обяд в неделя е събрало близо 400 подписа. 

В същото време министър Атанасов пусна ново кратко видео. "Първото видео, което споделих от директния си комуникационен канал, достигна до всички българи. Съжалявам, ако този стил на комуникация е предизвикал негативни емоции. Не съм искал да обидя никога. Но, ако това е цената, която трябва да платя за да бъде темата "Култура" на дневен ред в нашето общество - готов съм да я платя", каза Атанасов. За пример той дава "голямата" новина, която министерството на културата е произвело в петък - 30 400 000 лв. за Национален фонд "Култура" - отворени за кандидатстване, която обаче е привлякла едва 12 споделяния във "Фейсбук". 

 

ТЕСТ

В предаването "120 минути" по Би Ти Ви културният министър отрече да е употребявал алкохол, цигари, наркотици или трева по време на видеото си. Това, под чието влияние е бил, било чувството на благодарност, което го карало да говори бавно, и естествената умора, която идва при всички в 19:30 в петък. Защо е бил на ръба на прозореца? "Защото бях сам, слънцето щеше да залезе скоро, исках да се насладя на последните мигове и исках да благодаря на всички, които ми честитиха рождения ден преди семдица", посочи той, добавайки, че в петък не е имало нито почерпка, нито бонбони.

"Съжалявам, ако съм предизвикал негативни емоции и ако не съм разбран правилно. Това не бе целта. Целта беше аз да направя тест, да привлека внимание, защото имам да казвам много важни неща. Направих тест да се обърна директно към хората по мой си наин. И за добро, или за зло, той проработи", каза още Атанасов. Той посочи, че от 4 месеца е спрял да ползва личния си профил, но вече е осъзнал, че единственият начин да "спечелим тази битка, е с искрен разказ". По думите му истинската новина от петък е, че 32 млн. лв. са били отворени за кандидатстване по нацинален фонд "Култура", но тя е бла споделена само 12 пъти. "Сега всички гледат към сектора Култура", посочи той.  

"Няма да си подам оставката. Това видео не беше случайно, беше съзнателно заснето. Фокусът трябва да бъде другаде", бе категоричен той. От думите му се разбра, че въпросният фокус е опита му да вкара пълна прозрчаност и ясни критерии - от конкурса за Народния театър, при който според него процедурата и съответната наредба са неясни и с право водят до чувство за несправедливост, до Национален фонд "Култура". "Навсякъде липсва тази прозрачност. Единственият шанс е да насочим прожекторите срещу нас", заяви той. По думите му той е напълно готов да плати цената на подигравките срещу него, стига резултатът да го има - "хората да гледат към нас, да търсят сметка от нас".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/100000877776129/videos/693261695053004/

Актьорът Филип Аврамов обеща, че неговият клип във фейсбук, в който пародира министър Атанасов, утре - понеделник ще има продължение. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Атанас Атанасов, култура

Още по темата