Медия без
политическа реклама

Министър Йорданова: Гешев трябва да понесе отговорност!

КПКОНПИ продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните, обяви още тя

21 Яну. 2022Обновена
Надежда Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев трябва да носи отговорност за несвършената работа, заяви правосъдната министърка Надежда Йорданова пред Нова тв. Тя съобщи, че материалите със сигналите срещу него са събрани и се чака единствено решението на Конституционния съд за това дали може правосъдният министър да поиска оставката на главния прокурор.

Както "Сега" вече съобщи, само Иван Гешев и подчинените му във ВСС прокурори смятат, че министърът не може да го закача. Йорданова отказа да конкретизира какво съдържат сигналите срещу Гешев, защото настоя, че трябва да се спази процедурата.

"Спазването на процедурата е част от върховенството на правото, за което се борим", подчерта тя и уточни, че не е нужно нарушенията да са престъпления, за да има оставка. "В Европа изискванията към работата на главния прокурор са по-високи", посочи Йорданова. Тя припомни какви смехотворни оправдания измисля прокуратурата, за да не разследва докрай. "Година и половина след снимките на кюлчетата и пачките прокуратурата поиска от БНБ да им провери номерата! Все още няма насрочена експертиза на телефонния запис, за който две други независими експертизи установиха, че гласът е на Бойко Борисов", припомни министърката. 

"Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните", обяви още Йорданова. Тя коментира и намеренията на управляващите да разделят комисията на две, като едното ново звено да има разследващи функции. "Тази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда", обясни министърът. В момента това не е възможно. Обмисля се и единна методика за оценка на имуществото, защото такава няма в момента, което води до 38% отхвърлени искове на комисията миналата година.

Йорданова отказа да съобщи кой ще седне на мястото на Сотир Цацаров в КПКОНПИ. Водещите лансираха Димо Гяуров, Лена Бориславова, Иван Демерджиев, но министърката заяви, че поне с нея не са обсъждани имена.

Веднага след тв изявата на правосъдния министър, тя бе нападната с официално съобщение от КПКОНПИ. "Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейния политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им", пишат от антикорупционната комисия. 

Оттам твърдят, че в 45-ото Народно събрание депутати от коалиция „Демократична България“, сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, са внесли законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждал спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. "Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за „ревизиране на предявените искове“, твърдят от антикорупционната комисия. 

"В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите „бухалка“ и „изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри", пишат още от КПКОНПИ.

 

Още по темата