Медия без
политическа реклама

Министър Кирил Петков пак внесе искане за вписване на промените в ББР

От СГС обясняват концентрацията на ключови преписки при съдия Мария Вранеску с това, че има само по 3-ма дежурни магистрати на ден

28 Юни 2021
Илияна Кирилова

Икономическият министър Кирил Петков изпълни заканата си и отново внесе заявление за смяна на управителния съвет на Българската банка за развитие и за увеличаване на членовете на надзорния съвет. Това се вижда в регистърното дело на ББР в Търговския регистър. Пак се иска вписването на Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев като членове на УС, както и надзорниците от трима да станат петима, като новите са Валентин Михов и Васил Щонов. За изпълнителни директори на банката се предлагат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

Само преди няколко дни съдията от СГС Мария Вранеску спря с определение вписването на тези обстоятелства заради висящо дело, образувано от един от предлаганите да бъдат сменени от Управителния съвет. Това ядоса Кирил Петков: "Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено, и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение", каза икономическият министър в "Панорама".

Веднага след това от СГС излязоха с позиция срещу Петков:  "Съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания". 

Софийският градски съд осъди критиките на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който снощи в предаването "Панорама" изрази недоволството си спрямо съдийка от СГС, блокирала вписването на новия надзор на Българската банка за развитие.

 

От определението на съдийката по казуса ББР стана ясно, че то е свързано с жалба на един от старите членове на управителния съвет - Николай Димитров. Едно от нещата, които се иска да бъде вписано, е неговото заличаване. В исковата си молба той твърди, че исканията за вписване на министъра на икономиката се основават на нищожни негови и на управителния, и на надзорния съвет решения. Според Димитров неговото отстраняване е на основата на неверни твърдения и липса на основания за предсрочно освобождаване. Съдът постановява, че не може да прецени основателността на исковете на този член на УС в регистърното производство и спира вписването, докато не ги разгледа по същество.

В понеделник стана ясно, че както министърът е поискал ново вписване, така има и ново искане за спирането му. Това означава, че спорът отново ще отиде при съдия в Софийски градски съд. 

"Съгласно предварително изготвен седмичен график, трима дежурни съдии разглеждат делата, образувани по молби за спиране на регистърно производство. В периода 21.06.2021 г. - 25.06.2021 г. в Софийски градски съд са били образувани 12 такива дела, които са разпределени на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата между тримата дежурни съдии", това написаха от Софийски градски съд по повод въпросите как две дела за "Автомагистрали", едно за Александровска болница и едно за ББР са попаднали все при Мария Вранеску. И в четирите случая тя спира съответните вписвания.

 

 

Софийският градски съд спря повторно вписването на ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД. Това става ясно от определение на съдия Мария Иванова Вранеску, отбелязано в партидата на държавната фирма в Търговския регистър.

 

 

 

Още по темата