Медия без
политическа реклама

Минималните осигуровки се вдигат от август

От днес минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 523 лв.

Pixabay

Още месец остават в сила минималните осигурителни прагове от 2022 г. Това предвижда законопроектът за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2023 г. От началото на тази година те за пръв път от много време се разминаха с минималната заплата, тъй като тя бе увеличена, но нямаше бюджетен закон, с който праговете да я догонят. Така най-ниското възнаграждение за страната е 780 лв., но минималната база за осигуряване е 710 лв. От 1 август минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се увеличава от 710 на 780 лв. Същата промяна важи и за минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители. С минималната заплата се изравняват и минималните осигурителни прагове по професии и икономически дейности. Размерите на осигуровките обаче остават без промяна.

От днес минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повишава от 467 лв. на 523,04 лв. (12% увеличение). Максималната остава 3400 лв. Социалната пенсия за старост е 276,64 лв. при 247 досега (също 12%). Този месец пенсионерите, които са се пенсионирали до края на 2022 г., ще получат 12% по-високи пенсии благодарение на швейцарското правило за осъвременяването им.

От обезщетенията, които изплаща НОИ, увеличение има само при втората година на майчинството - то отново се изравнява с минималната заплата (780 лв.), след като в момента е 710 лв. (поради липсата на бюджет остана на нивото на минималната заплата от 2022 г.). Нещо повече - жените във втората година на своето майчинство ще получат със задна дата разликата до 1 януари 2023 г., тъй като проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2023 г. предвижда новият размер на обезщетението да влезе в сила от тази дата. Това прави 490 лв. отгоре за седем месеца. Същото е обезщетението и за бащите, които вече имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица остават без промяна - 18 и 85,71 лв. Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв.

Промени в условията за отпускане на обезщетенията няма. Първите три дни от болничния остават за сметка на осигурителя, а НОИ се включва от четвъртия ден нататък. Болничните все така ще се изчисляват на база 18 месеца назад, а обезщетенията за бременност и раждане и безработица - за 24 месеца назад. Обезщетението за бременност и раждане ще се изплаща 410 дни, както и досега.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пенсии, осигуровки, НОИ