Медия без
политическа реклама

Метаморфозата на Даниел Митов от опонент до апологет на Бойко Борисов

Аз не съм милиционер, не съм мутра, не съм масажирал ушите на Тодор Живков, обяснява през 2007 г. човекът, който днес е номиниран от ГЕРБ за премиер

15 Апр. 2021
 Даниел Митов
БГНЕС
Даниел Митов

“Подготвен съм да ръководя изпълнителната власт, защото от 20 години съм в политиката", обяви убедено днес, при влизането си в парламента, номинираният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов. Това, което той спести, е, че кариерата му в тази област е свързана с честа смяна на убежденията.

43-годишният Даниел Митов, е класически политически хамелеон. За 43-годишната си възраст е успял да премине през три партии. Политическата му кариера започва като член на ДСБ по времето на Иван Костов. После минава през Движение България на гражданите на Меглена Кунева, от чиято квота става министър на външните работи. А сега е член на ГЕРБ, които го номинираха за премиер.

По време на прелитането му през тези формации и убежденията му търпят метаморфоза. През 2007 г. той не пести иронията си към бъдещите си съпартийци и заявява: “ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще "открадне" част от избирателите демократи и ще ги "подари" на БСП и ДПС.

В анкета на ДСБ дори окачествява "патрона си" Бойко Борисов, който по онова време е кандидат за кмет на София, като "продукт на милиционерска среда". На въпрос за разликите между ГЕРБ и ДСБ той отговаря: “Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов.”

Трансформацията на отношението на Митов към ГЕРБ започва от времето на втория кабинет на Борисов, когато той бе излъчен от Реформаторския блок за външен министър. Тогава и спира да критикува ГЕРБ.

Сега Митов вече е обърнал мнението си на 180 градуса. "Проведохме разговор и премиерът ме е помолил да приема подобна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато ситуацията го изисква", заяви днес Митов, който бе избран и за депутат от ГЕРБ. "Като първа политическа партия трябва да сме наясно, че трябва да подходим сериозно, да проведем консултации, има си процедура", смята Митов, като добави, че сформирането на кабинет ще е "сложно при всички положения". “Длъжни сме да предложим ясен, добър, експертен кабинет, който да бъде преведе държавата през кризата", каза той.

Номинацията на Митов не е особено изненадваща, предвид активизирането му през последните седмици - и по телевизии, и в партийни изяви. Той убедено повтаря тезата, че "Бойко Борисов ни спасява от комунистите" и че без него България ще изпадне от борда на ЕС. Лидерът на ЕНП Манфред Вебер е изразил пред ГЕРБ притеснение, че партии членки на ЕНП са "готови да вкарат комунистите във властта през задния вход, а не да разговарят със сестринската си партия ГЕРБ", обяви тази седмица Митов.

“Европейската и натовска ориентация" на Митов е един от основните аргументи Борисов да го предложи за министър-председател. Тази ориентация едва ли ще убеди останалите политически сили в парламента, за да видят в лицето на Даниел Митов консенсусна фигура.


НА ПРИЦЕЛ НА ПРОКУРАТУРАТА

След края на второто правителство на Борисов, Митов стана мишена на прокуратурата, която започна да повдига обвинения на бивши членове на кабинета от Републиканския блок. Той беше съден заради сключени договори за самолетни билети. Прокуратурата обвини Митов и заместника му Христо Ангеличин за това, че външно министерство не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение със земеделското министерство, за да ползват съвместно услугите на туроператорската фирма "Юнайтед Травъл Ейджънси". След като се точи години наред, делото срещу него претърпя крах, тъй като държавното обвинение не успя да докаже престъпление по служба. През април 2020 г. Митов бе оправдан окончателно и дори заплаши да съди прокуратурата. Не е ясно какво се случва с това му намерение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата