Quantcast
Парламентът ще отнесе глоба заради металните решетки на входа си | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Парламентът ще отнесе глоба заради металните решетки на входа си

Поставянето им е нарушение на Закона за културното наследство, констатираха държавни инспектори
Обновена
3 629
 БГНЕС

Историята около металните решетки, поставени на централния вход на Народното събрание, изглежда ще приключи крайно унизително за парламентарното ръководство.

Те ще трябва да бъдат премахнати, след като инспектори от културното министерство прецениха, че поставянето им нарушава статута на сградата на недвижима културна ценност от национално значение. Нещо повече – Народното събрание ще бъде глобено, тъй като с поставянето им е извършило нарушение на Закона за културното наследство.

За това развитие около случая се разбра следобеда от официално съобщение на министерството. В него се посочва, че инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на ведомството са извършили спешна проверка заради "информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ № 2), която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение". Инспекторите са констатирали, че са извършени нерегламентирани монтажни дейности по интериора на сградата, съставили са протокол и са наредили да се премахнат решетките. За нарушението ще бъде съставен и акт по Закона за културното наследство.

Сега остава да видим дали председателят на парламента Никола Минчев ще понесе отговорност, тъй като решението да се сложат решетките трябва да е било негово или най-малкото да е получило одобрението му.

ЗАЩО СЕ СЛУЧИ ВСИЧКО

В Народното събрание изглежда се чувстват застрашени от външна атака, тъй като парламентарното ръководство предприема все по-крути мерки за защитата му. От известно време насам сградата му е постоянно заобиколена от плътни метални заграждения, около които патрулират полицаи. А вчера се появиха и решетките. Заграждения е имало и преди, но такива решетки на централния вход - не.

В началото на годината поддръжници на "Възраждане" се опитаха със сила да влязат в парламента точно през същия вход и почти успяха заради слабата защита на полицията. В последно време почти непрекъснато някой протестира на площад "Народно събрание". Тези събития вероятно са и поводите за защитните мерки.

От опозицията използваха случая, за да атакуват управляващите. "Властта над други хора води до параноя, а параноята, от своя страна, поражда мания за естественото право на защита по всякакъв начин." Параноя в "промяната" = "парламентаризъм" в пранги... П.П.“ - така многозначително коментира защитните мерки във Фейсбук Десислава Атанасова - шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане" тази сутрин излязоха със специална декларация по въпроса. Депутатът от партията Елена Гунчева обяви, че металните решетки са показателни за "страха и неуважението" на управляващите към гражданите, както и за тяхната несигурност. "Срамно е народните представители да се страхуват от народа си", гръмогласно обяви Гунчева. Тя настоя инициаторът на мярката да се извини, а решетките да бъдат махнати.

Гунчева очевидно се обръщаше към председателя на парламента Никола Минчев, който я слушаше от мястото си. Той обаче не реагира по никакъв начин.

ЗА СПОМЕН ОТ КАРАЯНЧЕВА

По-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че въпросът за решетките трябва да бъде обсъден на съвета на парламентарните групи. "Ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият", философски отбеляза десният политик. И добави, че депутатите не бива да дават аргументи на хората да постъпят така.

От изказване на депутата от ПП Искрен Митев се разбра, че металните врати са всъщност наследство от Цвета Караянчева, бившия председател на Народното събрение от ГЕРБ. "Тези врати са същите врати, които Цвета Караянчева е сложила на другото Народно събрание през 2019 г.", заяви той. Не се разбра дали има предвид сградата на бившия партиен дом, която също се ползва от парламента, и преди 3 години бившите управляващи за кратко преместиха пленарните заседания.

Любопитното е, че самата Караянчева беше първата, която реагира, при това със силно възмущение, на появата на решетките. "Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор!", написа ексшефът на парламента във Фейсбук.

ОТКОЛЕШНО ЖЕЛАНИЕ

Допълнителните охранителни съоръжения са монтирани по дългогодишна препоръка на Националната служба за охрана (НСО). Това съобщиха от пресцентъра на службата, цитирани от Novini.bg. От НСО обаче не могат да отговорят защо ръководството на парламента е последвало препоръката им точно сега.

Още

Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

10279
"Индипендънт": Вълната от протести в Китай е предреволюционна

01.12.2022

2652
Политически скандал удави дебата за държавния бюджет

30.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТРОВА

3356