Quantcast
Мая Манолова изгори зрелищно 900 изборни протокола пред ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Мая Манолова изгори зрелищно 900 изборни протокола пред ЦИК

От ЦИК отговориха, че няма забавяне с поръчката за машините за електронно гласуване
Обновена
6 922

Горене на протоколи от последните избори. Ако пожарникарският инстинкт на Борисов не заработи, неговият стол ще изгори. Борисов и ЦИК сладко спинкат по отношение на машинното гласуване, защото машините нямат чекмеджета.

Posted by Мая Манолова on Saturday, August 1, 2020

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова организира и осъществи зрелищна акция по запалване на протоколи от местните избори през 2019 г. пред сградата на Централната избирателна комисия в София. Демонстративните действия на бившия омбудсман на републиката и бивш кандидат за кмет на София бяха във връзка с отказа на ЦИК, премиера Бойко Борисов и правителството му да обявят обществената поръчка за осигуряване на машините за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

Публичното горене на документи беше анонсирано снощи от самата Манолова чрез профила ѝ със във "Фейсбук". В реализирането му днес от 11:00 ч. пред сградата на бившия Партиен дом се включиха много нейни съмишленици.

"След местните избори заведох дело за касиране на вота заради фалшификации и приложих 14 тома с доказателства, между които бюлетини, протоколи и други изборни документи. Всички фалшификации, които се извършиха в София на местните избори миналата година, сега ще се повторят в цялата страна на следващите парламентарни избори", написа тя.

Решението за машинно гласуване беше взето през август миналата година и оттогава има съзнателно бездействие от ЦИК, правителството, Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, коментира още Манолова.

Днес в специално подготвен варел на улицата бяха изгорени над 900 протокола от местните избори миналата година. По думите на Манолова всички те са били фалшифицирани с цел осигуряване на победа за Йорданка Фандъкова в надпреварата за управление на Столичната община. Съдът отхвърли на две инстанции искането за касиране на изборите и отварянето на секции, в които имаше съмнение за изборни манипулации.

"Надявам се, че от това място под прозорците на Министерския съвет ще събудим инстинкта на пожарникар у премиера Бойко Борисов. Но нашият призив е не само към управляващата партия. Обръщаме се към Корнелия Нинова, към Мустафа Карадайъ, към Христо Иванов, към Валери Симеонов - всички те имат свои членове в ЦИК, но никой не си мърда пръста. Обръщаме се и към президента Румен Радев да поиска отчет за бездействието на ЦИК. Попитайте всички партии, ако не искате този огън да дойде и пред вашите централи. Партиите да задействат своите представители в ЦИК", апелира Манолова.

Тя протестира срещу ЦИК, които не са пуснали обществените поръчки за осигуряване на машини за машинно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели. Според нея става дума за осигуряването на 18 000 машини, или по два броя за 9000 секции.

"Хората искат честни избори този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с подправени протоколи. Наистина е време за честни избори", заяви още председателят на "Изправи се.БГ".

По-късно, пред БГНЕС, членът на ЦИК Александър Андреев каза, че няма забавяне с поръчката за машините за електронно гласуване. 

„През 2019 г. бе обявена обществена поръчка за доставка и наем на машини за провеждането на машинно гласуване, но според сегашния Избирателен кодекс те бяха предназначени за тестово гласуване. Не бяха ползвани по време на местните избори, защото законът ни задължава машинното гласуване да е въведено при избори за Народно събрание, за Велико Народно събрание, Европейски парламент, и за президент и вицепрезидент. В следващите избори, които са за Народно събрание, и президент и вицепрезидент, трябва да има машинно гласуване“, обясни той.

По думите му ЦИК не е спирала да работи по документите, необходими за обявяването на новата обществена поръчка за машините, като се очаква тя да стане факт до няколко седмици или месец. Андреев посочи, че има и решение на Министерския съвет – №100 от февруари 2020 г., с което премиерът възлага на заместника си Томислав Дончев да координира с ЦИК провеждането на машинното гласуване, а именно – закупуването на машините, логистичното съхраняване, одитиране, сертифициране, сертифициране и охрана на машините.

След проведеното тестово машинно гласуване на местните избори през октомври и на тези за Европейски парламент, ЦИК е изготвила доклад с констатации и заключения за провеждането на следващия вот, а документът е бил изпратен в Народното събрание.

„Надяваме се в следващите дни и седмици да може заедно с Министерския съвет да координираме дейностите си, и каквото е необходимо – да се направи с оглед подготовката на машинното гласуване за парламентарните избори през следващата година “, допълни Андреев.

Пред ЦИК стояли и други въпроси, които били описани в анализа на миналите избори, внесен в Народното събрание: че трябва да бъде проведено едно единно гласуване в секциите с над 300 избиратели, но дали тези машини ще се купят, кой ще ги придобие – държавата ли или друг, тоест – дали те ще бъдат част от активите на Комисията, все още не е ясно.

„Ако бъдат придобити от Комисията, не е ясно къде ще се съхраняват, как ще се охраняват, и пр. – тези въпроси сме поставили, затова чакат своето решение. И тук е ролята на това Решение на МС №100, с което беше сформирана и групата в НС за изменение на Изборния кодекс. Тя трябва ясно да разпише тези правила“.

Ключови думи:

Мая Манолова, ЦИК
115

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ променя извънредния закон за гласуването под карантина

15.01.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

3519 23
Изборите ще са по-скъпи заради мерките по коронавируса

12.01.2021

275 2
Извънпарламентарната опозиция се усъмни в честността на изборите

09.01.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6452 183

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Решението за машинно гласуване беше взето през август миналата година и оттогава има съзнателно бездействие от ЦИК, правителството, Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, коментира още Манолова.

 

Няма изненадани. С машини герп ще се борят чутовно за 500 000 гласа.

Сладур

Патка...червена...неоходена..

Джанго
снимка на Джанго

не си наясно с машини герпа и цру са над 80 %  никъде няма  таков агласуване

ПероВТ

Невалидните бюлетини в изборите за общински съветници у нас са 15%. В Румъния на последните два избора за парламент невалидните бюлетини бяха 2,8 и 2,9%, а в силно оспорваните избори за кмет на Кишинев миналата година - 1%, колкото и на изборите за парламент в Полша. Фактът, че на изборите за полски сенат невалидни бяха 2,5% даде основание на управляващите да искат да бъдат смятани за валидни 10% от тези бюлетини. Вариантите са два - или българският избирател е по-глупав (хипотезата на проф. Христов), или става дума за зануляване на гласове за политическия противник чрез драскане скъсване или нещо подобно, извършено от член на съответната комисия. Спомням си, че бившият кмет на Пловдив препоръчваше на актива да използва подобни методи. Компрометиращ клип се бе появил в нет-а, но реакцията на ЦИК бе никаква.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Не знам дали предварителното обявяване на бойкот на "нарисуваните" избори не би помогнало да се въведе машината за гласуване.

Ще е необходима оптимална разгласа и готовност за спазване на бойкота.

Нека всички, които не гласуват за ГЕРБ, обявят, че няма да участват в гласоподаване, ако то не е машинно.


Купеният вот ще лъсне: всеки, който не е от гербаджийските фирми или не е от ромските махали, и отиде да гласува, ще се саморазобличи като човек, готов за 50 лева на ръка да се обрече на: вечен срам; *

 

Бойкотът е велика сила.

Спомнете си Махатма Ганди.

 

____________________________

* списъкът нито е пълен, нито претендира за представителност на загубите, това е първото, що ми хрумва:

растящи сметки, данъци и такси; намаляващи доходи; обезлюдена, силно намирисваща, безводна, отровена и бетонирана околна среда; все по-скъпо и опасно за здравето медицинско обслужване; неграмотно и подкупно административно обслужване; произвола на силовите и правоприлагащи институции; опасни магистрали и железници.

SergElias
снимка на SergElias

Да не забрави да донесе и чувала с костинбродските бюлетини.

Purple__Haze

Костинбродската измама на ГЕРБ

Автор: Явор Дачков, в. Галерия

http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/kostinbrodskata-izmama-na-gerb

Работата е там, че пропагандаторите на „Костинбродската афера” не могат да отговорят на простия въпрос –  защо са отпечатани близо 400 000 допълнителни бюлетини извън необходимите  и в нарушение на официалната поръчка и всички изборни правила? 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Да не забрави да донесе и чувала с костинбродските бюлетини.

 

Надпечатаните погрешка 500 000 ли? Ей, никога няма да ѝ простите, че ви разкри измамите! Но може пък и наистина да не проумявате за какво става въпрос. Макар че не се изисква голяма интелигентност да видиш нещо нередно в това

Wolf ACE

👍

Когато на някой му липсват аргументи, почва с "А вие що биете негрите?"...

Гербаджиите отдавна нямат такива /да не говорим, че преобладаващата част от привържениците им, едва ли знаят какво означава думата/ - там е микс от мънкане, разтягане на локуми по всякакви теми, само не и дискутираната, опорки до посиняване и т.н.

Така и никой не се напъна да обясни как така, по погрешка, са избълвани половин милион бюлетини, грижливо, пак по погрешка, са опаковани на палети, пак по погрешка грижливо са надписани с имена на различни градове и са чакали, готови за експедиция... Същата експедиция, която не мина, благодарение на "фалшивите" новини на Манолова...

SergElias
снимка на SergElias

Затова пък вие обяснихте на гербаджиите  как тези бюлетини, като стигнат до съответните градове и изборни комисии, в които има представители на всички партии, ще се озоват в урните и ще бъдат отчетени в протоколите на същите избирателни комисии, които пък протоколи после ще трябва да се отчитат в ЦИК.   

Aniki

серж, това е много просто.  Един от вариантите е те изобщо не стигат до урните. Преправят се протоколите, фалшифицират се подписите, а чувалите се носят директно в ОИК. Последното сме го виждали как се прави от хора нямащи абсолютно никакво право да докосват такива чували. Съвпадение ли е, че бяха депутати от герп?

Минувача
снимка на Минувача

И всичко това, под погледа на застъпници от няколко политически сили? Не вярвате ли на своите хора?

Aniki

Недялко, не ми се прави на разсеян. Аз лично съм виждал приемане на протокол с липсващи подписи, понеже застъпниците отказват да го подпишат(сети се защо), как същият е приет след инструктаж "липсващите подписи са на хора в ей онази стая, нали? Отиди там да се разпишат". Това беше в ОИК Варна(спортна зала). Достатъчно ти е да отвориш сайта на цик и да поразгледаш малко протоколи, как се надписани. Още един съвет, нидялко, какъвто можеш да го гризнеш от "свои", не можеш от никъде другаде. Дори и Иисус е бил предаден от свои. Направи си труда да изгледаш видеата "герп прави избори"  и чак тогава ми отговаряй. Те са дълги - марш да гледаш!

Льо Клер

Отговорникът за "надпечата", препечата или недопечата е награден с министерство на транспорта.  Това е видимото. Но "най-важното е невидимо за очите". Знам,ч е това е направо кощунство, но гербавите не го разбират. Е, пак се срамувам. 😌

Purple__Haze

Депутатът от 25-ти МИР и председател на ГЕРБ-Надежда - Иван Божилов.

 По време на местните избори през 2011 г. Божилов беше главен “герой” в  един смехотворен  и полукриминален етюд. Той бе заснет да пренася с чували с изборни книжа, заедно с колегата си от парламента Станислав Стоянов.

Казват, че този, който влиза в парламента на мястото на Цвъки, е един от помагачите на бременните жени с  чувалите.

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_1187423.jpg

Джиджи

"Нарастване на ситуацията"

Термин от ГРАЖДАНСКАТА ОТБРАНА, обозначаващ непрекъснато изникване на нови неприятни моменти и добавянето им към вече съществуваща тежка ситуация.

 

Мачкай, МАЙЧЕ!!! 👌👍👏💖

 

Гласувах за теб на тези избори, всички знаем какво стана,

а поне така ГЛАСЪТ МИ ЩЕ ИЗГОРИ, ЗА ДА СВЕТИ … ✌️✌️✌️

Purple__Haze

Джиджи, терминът от ГРАЖДАНСКАТА ОТБРАНА вече е подерьмократичен на термин от ГРАЖДАНСКАТА ЗАЩИТА.

Джиджи

Вероятно е така, но аз тоз термин го знам "слежебно" още от онуй време.

 

Може и да не съществува вече, но е доста "красноречив". 😃

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Затова пък вие обяснихте на гербаджиите  как тези бюлетини, като стигнат до съответните градове и изборни комисии, в които има представители на всички партии, ще се озоват в урните и ще бъдат отчетени в протоколите на същите избирателни комисии, които пък протоколи после ще трябва да се отчитат в ЦИК.

 

Не знам кой на кого и какво трябва да се обяснява, защото твърде много хора в държавата са запознати добре с изборните манипулации на Цветанов. Това е обществена тайна - как надпечатани бюлетини се озовават в урната. Може и да не знаеш, но това не те оправдава. Въпросът тук е на улав ли се правиш или наистина не разбираш какво означава половин милион изборни бюлетини надпечат. Самият факт на тяхното съществуване би трябвало да ти светне някаква ламбичка. Явно ти е повредено релето.

SergElias
снимка на SergElias

Това са единствено квалификации отговарящи на аватара ти и нула аргументи. Но това е лесно обяснимо, при теб природата е пропуснала да ти сложи реле и затова всите ламБи ти светят.

nafta

Самият факт на тяхното съществуване би трябвало да ти светне някаква ламбичка.

Фактът на тяхното съществуване беше заложен в поръчката за печат. Не се доказа само съществуването на бързоходни кораби и самолети с двойни дъна, които скоропостижно щяха да доставят бюлетините до Нова Зеландия, Австралия и още ключови за изхода на изборите места. Това последното по брифинга на МВР в деня преди изборите.

Aniki

нафта, нищо подобно! Никъде не са били "залагани" такива количества. Освен в тиквита на някой "дето не му пука" или дето отрича да го тричат герп.

nafta

Айде бе!

Тиквата на някой на дето не му пука

Не беше ли точно ти този, дето вчера твърдеше, че не му пука?

nafta

Ама айде два въпроса като за умни и красиви - защо е било нужно да се печатат бюлетини, които ще се попълват впоследствие, вместо да се напечата и попълни само един кочан изборни протоколи, които имат значение при отчитането на резултатите?

И втори въпрос - с действията си тогава Майчето отдръпна гласове от Герб или мобилизира електората им, който се беше свил по къщята и се беше зарекъл да не гласува? Демек - в каква посока повлия на изборния резултат?

Aniki

И къде са "били залагани" бе, палавник? В "заданието"? 

nafta

При всеки печат се предвижда брак и съответно е заложен някакъв процент за надпечат. Там имаше някакви, по спомени, 6% отгоре. Ся, че оня тулуп с печатницата, дето между другото не печаташе бюлетини за първи път, е решил да изкара повече пари и затова е напечатал повече бюлетини, няма спор. Ама да твърдиш, че ден преди изборите е достатъчно време за такава мащабна манипулация на някого, и то при положение че цялата страна е пламнала срещу него...

И понеже сте умни, красиви и разумни, работите само с неоспорими доказателства и т.н., по какъв начин се предвиждаше доставянето на бюлетините и какви доказателства бяха намерени в тази посока? Поне показания на някой шофьор на самосвал няма ли?

Aniki

защо е било нужно да се печатат бюлетини, които ще се попълват впоследствие, вместо да се напечата и попълни само един кочан изборни протоколи, които имат значение при отчитането на резултатите?

защото палавник, има процедура по т.нар ръчно броене на бюлетини. То изисква буквално отваряне на чувала и броене. Ако имаш нареден протокол, а в чувала - тикви, имаш проблем. 

 

Демек - в каква посока повлия на изборния резултат? 

това могат само звездите да ти го кажат. Аз познавам не малко тъпанари които заявиха тогава как "никога не са гласували за герп, но сега нарочно отиват да си дадат гласа за тях". Колко са прости си е тяхна работа, но процесът с промяната на изборните нагласи работеше и в двете посоки.

 

 

Aniki

При всеки печат се предвижда брак и съответно е заложен някакъв процент за надпечат. Там имаше някакви, по спомени, 6% отгоре

6% брак е само в мокрите сънища ня накой дето му се иска да оправдае очевадна гавра с изборен процес. 

 

Ама да твърдиш, че ден преди изборите е достатъчно време за такава мащабна манипулация на някого, и то при положение че цялата страна е пламнала срещу него... 

Ти си мислиш, че са очаквали "да пламне нещо" ли? Нааканите им физиономии и фалцета на тиквата не ти ли говори, че точно това не го очакваха и ги хвана по бели гащи? 

 

И понеже сте умни, красиви и разумни, работите само с неоспорими доказателства и т.н., по какъв начин се предвиждаше доставянето на бюлетините и какви доказателства бяха намерени в тази посока?

Не, палавник, ти си от ХУИ в момента (хубави, умни и интелЕгентни). Причина да не се намерят доказателства може да бъде и нежеланието да бъдат търсени, нали?  

 

п.п. освен това, палавник, тогава беше ясно обяснено, че тези бюлетини, обект на спора ни, са извън т.нар. макулатура. 

nafta

Нежеланието да бъдат търсени от Новата власт, разбирай БСП и ДПС с техния невероятно умен главсек на МВР, който направи и невъзможното управлението на Цецо да изглежда по-добро от неговото.

Макулатурата си бяха разни кривоотпечатани боклуци, които първоначално бяха включени в бройката, съобщена на пресконференцията.

Колкото и да си смучеш пръстите, резултатът е един - с действията си тогава Майчето допринесе за високия изборен резултат на Герб.

Още един въпрос за тези от

Красиви

Умни и 

Разумни, към които ти определено се числиш:

Какъв щеше да е резултатът на последните местни избори в София, ако наричаните тук "психодесни" не бяха издигали неизбираем кандидат, а се бяха обединили около Бонев? И дали същият този Бонев нямаше да спечели на първи тур, ако обреченото Майче изобщо не се беше натискала да сяда там, където няма никакъв шанс да седне?

А определенията пази за себе си, палавнико.

nafta

защото палавник, има процедура по т.нар ръчно броене на бюлетини.

Ама Красив, Умен и Разумен като теб ще трябва поне да обясни как фалшивите бюлетини ще се озоват в този чувал и защо, след като машинацията беше разкрита, то в чувалите пак имаше повече пуснати бюлетини за Герб?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш