Медия без
политическа реклама

Машините за гласуване засега остават безпризорни

Рокада в правителството обърка ЦИК от кого може да очаква решение по казуса

17 Февр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Казусът със съхранението на машините за гласуване за парламентарните избори остава висящ.

Във вторник стана ясно, че правителството няма да изпълни обещанието си да осигури склад, в който да се пазят устройствата. Ден по-късно, въпреки опитите на Централната избирателна комисия (ЦИК) да изясни нещата, особено развитие нямаше.

На заседанието на ЦИК в сряда беше съобщено, че сутринта е била проведена среща между членове на комисията и представители на Министерския съвет. По време на разговора правителствените чиновници са разкрили, че са водили преговори със „Сиела Норма” – доставчикът на машините. Постигнато е съгласие, че фирмата ще наеме за своя сметка склад, в който да се пазят устройствата от доставката им в София до придобиването на собствеността върху тях от страна на ЦИК.

Членът на комисията Николай Николов предложи да бъде питана „Сиела Норма” дали ще действително фирмата е поела такъв ангажимент към правителството. Колежката му Севинч Солакова обаче възрази, че най-напред трябва да се разбере дали хората, от които идва информацията за преговорите, действително представляват Министерския съвет и отговорния за изборите министър.

Притеснението на Солакова е съвсем основателно – същия ден кабинетът реши, че организацията на изборите по негова линия ще се движи от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. А изборните комисари бяха свикнали да работят с вицепремиера Томислав Дончев, който години наред координира изборната подготовка.

В крайна сметка, членовете на ЦИК се разбраха да си изяснят детайлите по въпроса в работна група – с други думи, извън формалните заседания на комисията.

Още по темата