Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лозан Панов поиска достъп до всички проверки срещу него

Само преди дни неговата съпруга написа открито писмо до Бойко Борисов

13 Яну. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) искане за предоставяне на копие от цялата документация относно всички извършени спрямо него проверки, съобщават от ВКС. 

Ден преди това – на 12 януари 2021 г., в отговор на запитване от ИВСС той даде съгласието си да бъдат предоставени в пълен обем поисканите от заявител по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) копия от документи, свързани с извършените от ИВСС проверки срещу председателя на ВКС.

​В писмото се казва, че това заявление по ЗДОИ за пореден път доказва, че гражданите искат да се запознаят с пълната и коректна информация за проверките и е безспорно, че в случая е налице надделяващ обществен интерес. В подкрепа на правото на обществото да знае какво прави ИВСС Лозан Панов подчертава, че съдебната практика по отношение на информацията, която се получава, създава и съхранява по повод на извършвани от Инспектората проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите, винаги е налице надделяващ обществен интерес.

В писмото пише, че по отношение на две от приключилите проверки срещу него е поискал да му бъдат предоставени изготвените от ИВСС документи, но е получил откази.

Председателят на ВКС цитира писмото на главния инспектор Теодора Точкова, изпратено до Пленума на ВСС по повод на искането да бъде изслушана във връзка със статията „Замитане под килима“. Как Инспекторатът към ВСС злоупотреби с право, за да скрие „ЦУМ-гейт“ на „Свободна Европа“, в което се казва: „От друга страна следва да се има предвид, че същността на извършваните от Инспектората проверки по реда на глава девета, раздел 16 ЗСВ е специфична и с информацията от тях следва да се борави изключително внимателно, защото сама по себе си може да дискредитира и да накърни правата и репутацията на проверявания магистрат.“

По този повод Лозан Панов напомня, че за започването на всички проверки от ИВСС срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор. „Това категорично опровергава тезата Ви за загриженост по отношение на доверието на обществото към съдебната власт и относно правата и репутацията на проверявания магистрат. Така че логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на ИВСС по всяка от тях, с извършените действия от страна на Инспектората, с доклада и с протокола от заседанието, на което е обсъждан. Начинът, по който Инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверяваният магистрат и да не се накърняват правата му.“, пише Панов.

"Сега" припомня:

Само преди няколко дни съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета Панова, написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което обяснява, че той е "босът" в "ортаклъка" му с Делян Пеевски и в момента се опитва да го неутрализира. "Пеевски е само смокиновият лист, с който Борисов прикрива безобразията на ненаситното си его", казва още Панова. Преди два дни Борисов и Пеевски бяха наречени ортаци от президента Румен Радев. А Борисов се разграничи от Пеевски.

В писмото си Панова, която е и издател на "Виртшафтсблат", разказва как през 2014 г., в навечерието на парламентарните избори, Борисов, като лидер на опозицията, ѝ е казал в парламента, че "без Пеевски нищо не можеш да правиш в тази държава, знаеш кой владее съдебната система". (Пред "Сега" Панова обясни, че Борисов ѝ е казал това, докато е правила интервю с него.) "Нямах никаква представа, че малко по-късно ми предстоеше по емпиричен път да разбера доколко е истина това Ваше твърдение", пише Панова.

Заповедите да се "размаже физиономията" на един или друг, който не се съобразява с Вас, се издават лично от Вас. В публичността обаче те се преформатират като действия на Пеевски, защото с "ортака" имате добра сделка. В крайна сметка, за да върви "ортаклъкът", избори трябва да се печелят. Истината е, че бизнесът с Пеевски е много угоден Вам. След шест години див, по животински примитивен, но пък за сметка на това многообразен тормоз върху семейството ми, мога да Ви опровергая, че в тандема Борисов-Пеевски "босът" сте Вие и цялата отговорност е само Ваша. В момента обаче като един истински "алфа" се опитвате подличко да неутрализирате "ортака" Пеевски, като за целта използвате външни партньори", пише Панова.

И обвинява Борисов, че крепи обществения си ред с лъжи, манипулации, изнудване, кражби, мачкане и много унижения. "Пред семейството ми имаше и друга перспектива, както за редица емблематични фигури в съдебния елит, които са приели съдбата на "прекрасната госпожа" от Вашата спалня", пише още Панова. 

Още по темата