facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Летище София се оказа разграден двор за коронавируса

Заразена е избягала през багажното отделение и отказала преглед, а двама пътници вдигнали температурата си от 34 до 38 градуса за час
23 505
 Илияна Кирилова
Иначе българските власти са майстори на ученията

Мерките срещу коронавируса, които уж бяха приложени на летище София още в началото на епидемията, са лесни за преодоляване. Това стана ясно от отговорите на директора на Столичната РЗИ Данчо Пенчев по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

На въпрос каква е била координацията между институциите за полета от Амстердам от 26 април, с който положителна за коронавирус пътничка премина безпрепятствено през летище София и се прибра до родното си село в Хасково с такси, Пенчев разказа потресаваща история. "Пациентката е била привикана към граничния здравен контрол, не е изчакала консултацията с наш специалист, преминала е през граничен паспортен контрол и нашите специалисти са я гонили в багажното отделение на летище София", каза Пенчев. Тя категорично отказала да се върне и да влезе в болница. 

Пенчев косвено разкритикува и авиокомпания "България Еър", защото жената не е била добре още на борда, но граничният здравен контрол не е бил уведомен от екипажа, а от други две лица, които са се намирали близо до нея в самолета. Самата авиокомпания пък твърди, че на борда й не се е случило нищо особено - на пътничка с диабет е дадена вода със захар и кислород, а след полета не е била официално уведомена от здравните власти за случай на коронавирус на борда й. "Такива хора, които са положителни или болни, в мига, в който кацнат, гледат бързо да напуснат територията на летището в посока родно място или постоянен адрес", оправда се шефът на РЗИ София.

От думите му не стана ясно как може пътник да откаже проверка при положение, че има обявено извънредно положение, и защо не е била поискана помощ от гранична полиция за задържане на нарушителката, а е допуснато тя да напусне летището.

Именно полетите от Амстердам се смятат за една от основните причини за увеличаването на заразените, но властите за момента не говорят за тяхното спиране.

Пенчев разказа още един абсурден случай в отговор на въпрос как действат властите и как работят термокамерите. Термокамерите засичат двама пътници с 34 градуса температура. "Изолираме ги за един час и след един час телесната им температура става 38 градуса. Автоматично се задейства междуведомствената процедура, която е свързана с Гранична полиция, летище, столично РЗИ, спешна медицинска помощ, линейката влезе и ги закара в болница. Как можем ние да знаем, че някой пътник - положителен или не, не е пил антипиретици (температуропонижаващи медикаменти) преди да кацне на летището?", попита той.

Двете истории показват, че установяването на заразени с коронавирус при влизането през летище София е въпрос повече на късмет, колкото на организация и координация.

Преди няколко дни "Сега" зададе въпрос към МВР, Министерство на транспорта и Министерството на здравеопазването колко подозрителни пътници са установено на летище София и на сухоземните граници на България, на колко са направи тестове и какви са резултатите. До този момент отговори няма. МВР и транспортното министерство прехвърлиха топката на здравното ведомство, откъдето се оправдаха, че информацията се събирала от местните РЗИ и била трудна за обобщаване.

 

91

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И съдът обяви „Соф кънект“ за концесионер на Летище "София"

05.06.2020

1996 3
Посолството на САЩ: Провеждат се стандартни, а не евакуационни полети

20.05.2020

4702 20
Болна от коронавирус пасажерка матира цялата ни превенция

01.05.2020

Екип на Сега

106727 64

Коментари

Страници

pbdan

Най-добре е такива полети да са до Варна или Бургас. Оттам директно в някой от многото хотели по един в стая. Толкова много хотелиери търсят работа. Рум-сервис, тест за вируса и в стаята 2 седмици. Естествено всеки си плаща престоя, а който няма пари - кредит за безработен от банка. След 2 седмици кой в болница, кой в къщи. Да бъдат предупредени за процедурата още преди купуване на билета.

NEM2

В София да не би да няма празни хотели?

nebenebe

Ти що толкоз мразиш варналии и бургазлии?

pbdan

Не ги мразя, просто там има летища и огромен брой хотели, които стоят без работа. Добре е да ги настанят някъде по-надалеч, например на Слънчев бряг, Албена, Калиакра. Ако бяха минали всичките 130 000 по тази процедура, хотелиерите щяха да са и на печалба.

Aniki

варненци*

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

че те не хора - всичкото к$рва  варненка  сикото идеот бургаст.

Здравка
снимка на Здравка

Когато си неостър, това е за дълго.

sega_reader

Държавната политика от доста време е "пунта Мара".

Нали няма изненадани от разградеността на това, което от 30 години е разградено.

lalluger

Точно! Летището е само една много малка част от разградения без изключения двор. На какво се чудят? Това е правилото в България  - да не се спазват никакви правила.

Neymar

Тези полети от Амстердам отдавна трябваше да бъдат прекратени, ама явно Тимаджиите са приоритет в държавната политика и докато не приберат всичкото ром де що е болно няма да мирясат. И след това не стигали местата в болницата в Ямбол....

PlaNed
снимка на PlaNed

Да, май Мичмана ще се окаже прав! Господ е българин!

При тези тотални безхаберници е цяло чудо, че не влязохме в челните класации заедно с Щатите, Испания и Англия.

Успокоих се днес, че жената на дженерала се е справила най-после с прането 😁

de_Ruyter

Буахахаха... кви мерки, кви НОЩ-ници, каква държава?! 

 

Само Ловката калинка може да вярва на такива глупости...

 

Какво ли трябва да се случи на това летище, за да бъдат взети някакви мерки? По време на терористичните атаки в Европа, бай Х говореше как пиле не може да прехвръкне, а на летището народа слизаше от самолетите и минаваше без проверка, защото внезапно всички ченгета решили по едно и също време да пият кафе?! 

 

На Боко реда и сигурността... 😂

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

Пробай да я докладваш  аз не успявам  за 20 път явно е както предвидих  с достъп като админ. от една  баба даден. та  не е калинка даже

mick

34 градуса температура...

levent

И аз се учудих, но ми хрумна обяснение. Тъй като здрав човек не можеда има 34 градуса температура, тези или са били в хипотермичен шок или на смъртен одър с посинели устни и крайници, но щом като са минали контрола родният въздух ги съживил или са пили жива вода,  и температурите са се качили на 38 градуса. Заслужава си да се изследва това явление.

nebenebe

Ма аз споделих, дека се съмнявам, че щом кацне аероплан, мишките се изпокриват, да не се заразят. Свободна държава сме дет' се вика. Пасажерите не бива бъдат притеснявани отгоре на всичките им проблеми.

Evasion

Заглавието никак не е коректно. Летище "София" по принцип си е разграден двор, много преди да ни връхлети коронавируса. Да си спомним само миналата година пътниците от колко полета влязоха в България изобщо без да минават граничен контрол.

Miranda
снимка на Miranda

Е, това наистина е престъпна нехайност от страна и на превозвача и на властите на летището ! Как може с една пътничка да не могат да се справят ! После е пътувала с автобус , едва в Хасково се е качила на такси, а дотам с колко хора е била контактна ? Може би вирусът не е чак толкова заразен, иначе тази хухавелка колко ли хора щеше да натръшка болни ! Ако цялата ни превенция е такава, добре, че Господ ни пази !

За всички, идващи от чужбина, трябва да има задължителна 14 дневна карантина, задължителна ! И да се следи за нея !

levent

Научихме още нещо за коронавируса: заразените могат да понижат телесната температура до 34 градуса бе за умрат, а след като минат контрол да я вдигнат на 38. С антипиретици това няма как да стане. Не съм чувал антипиретик който да те вкара в хипотермия и после пак да се съживиш. Изглежда този този вирус много по-опасен отколкото си мислим, щом така избягва контрол, значи няма смисъл от блокади и ограничения, ще надхитри всички. 

hamer

Може, може, лично съм го изпитал. Но не с антипиретици. Преди повече от 10г. боледувах от т.н.интерстициална пневмония, демек вирусна. През цялото време ме тресеше, обливах се в пот и температурата ми беше 34 градуса. Лекарите се шашкаха. Нямах нито кашлиц, нито ме болеше нещо... След смяна на много антибиотици,  ме отърваха с инжекции на обикновен пеницилин и урбазон. Оправих се, но като последица получих възпаление на ишиасния нерв, та пак инжекции... всичко беше цели 3 месеца.  Но и до днес се чудя на тази температура - с какво ли не я мерих -с живачен, с дигитален, с лепенка с течни кристали   - все си беше 34 градуса.

 

sega_reader

Ей, това лъжата не им слиза от устата.

Нали заявиха, че вече няма да има брифинги по един час сутрин, с униформи и плашила. Тази сутрин пак са на линия.

Няма отърване.

usmivko

Коло са добри камерите😃

https://btvnovinite.bg/bulgaria/termokameri-v-agencijata-po-kadastar-ustrojstvata-otchitat-che-vsichki-klienti-imat-treska.html

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
И аз се учудих, но ми хрумна обяснение. Тъй като здрав човек не можеда има 34 градуса температура, тези или са били в хипотермичен шок или на смъртен одър с посинели устни и крайници, но щом като са минали контрола родният въздух ги съживил или са пили жива вода,  и температурите са се качили на 38 градуса. Заслужава си да се изследва това явлениЕ

..

тЕМПЕРАТУРАТА НА ЧЕЛОТО НА ЗДРАВ ЧОВЕК, ИЗМЕРЕНА С БЕЗКОНТАКТЕН ЛАЗЕРЕН ТЕРМОМЕТЪР Е 32.6 ДО 33.2 ГРАДУСА.  Сега чат ли си???

Evasion

Точно. Всяка сутрин, на входа на сградата, в която имам щастието да работя, ми мерят температурата по този начин. На три места - челото, на врата и на китката на ръката. На челото винаги е около 33 градуса.

Wolf ACE

Така да е и сигурно е така. Ама след това като им измерят температура 38 градуса на челото това колко е - към 42 градуса реално, а ? Чат ли си??

Или на влизане им мерят на челото с лазера, а после базално- хахаха...

Просто тия данни са още едно силно потвърждение на тоталното безхаберие, което властва навсякъде...

levent

Wolf ACE ти е дал кратък и изчарпателен отговор за което съм му благодарен. Какво да кажем, браво на заразените които са се изплъзнали на служителите и тръгнали да сеят заразата, или пък язък за това, че на служба са назначени хора които не знаят как да засичат хора със съмнителни симптоми и се доверяват единствено на лазерни термометри които изглежда ги подвеждат. Когато сестрите ми докладват за температурите на пациенти с коронавирус, и температурите са от порядъка на 35-35.5 моля ги да измерят повторно, че да не става грешка, а и повишението на температурата не е единствен симптом на коронавируса...

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

СЛЪНЧО, за протокола - температурата се измерва с ИНФРАЧЕРВЕН термометър, лазерният лъч сложи самоза визуално определяне на точната точка на мерене.

Антей

 

Тази българска гражданка трябва да я съдят за тероризъм, предвид щетите, които нанася на околните. Има пълни основания за това!

 

Докато не дръпнат едно дело за тероризъм на някого, заради злоумишлено разнасяне на ЗАРАЗАТА, както е в случая, няма да се сложим у ред!

 

И наистина, както са написали и колегите от "Сега" по-горе, как е възможно при извънредно положение - органите да изпуснат някого да им избяга?!

 

⚓️

 

Under_My_Thumb

Летище София се оказа разграден двор за коронавируса

Подмандатната територия от 30 години е разграден двор...

Miranda
снимка на Miranda

Един път седмично, и това е четвъртък, ще има брифинг на щаба.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш