Quantcast
КС: Главният прокурор не командва подчинения си, който го разследва | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

КС: Главният прокурор не командва подчинения си, който го разследва

Христо Иванов ще прати сигнал срещу Гешев до всеки прокурор в държавата
Обновена
3 961
 КС

Главният прокурор не осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху подчинения си, който го разследва. Така единодушно Конституционният съд отговори на питането на правителството да тълкува чл. 126, ал. 2 от основния закон, който казва, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Според КС тук не влизат случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

Тъй като от решението излиза, че всеки прокурор може да разследва главния съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви пред bTV, че утре ще изпрати сигнал с описани конкретни нарушения от Гешев до всеки български прокурор.

Принципът на правовата включва и изискването, че тези, които ще следят за спазване на законността, при упражняване на техните правомощия сами трябва да спазват законността, пише в решението на КС. Надзорът и методическото ръководство на главния прокурор трябва да са съобразени с функционалната независимост, предоставена на прокурорите от закона. Всеки прокурор сам решава, на базата на вътрешното си убеждение и доказателствата има ли извършено престъпно деяние и дали то е извършено от обвиняемия, пише още КС. И допълва: "Конституционно недопустимо е правомощия, дадени на главния прокурор за защита на обществения интерес, да се използват в негов собствен интерес".

В решението е отделено внимание и на принципа, че никой не може да бъде съдия сам на себе си.

Конституционният съд на практика обяви, че подчиненият прокурор има функционална независимост, докато разследва шефа си. На теория това звучи добре, но едва ли може да се постигне на практика. В прокуратурата няма никакви съпротивителни сили, а прокурорите като един и като по команда скачат да защитават шефа си. Освен това кариерното развитие на всеки от тях пряко зависи от волята на главния прокурор, който дирижира Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където се вземат решенията за повишения и наказания в държавното обвинение.

Казусът стигна до КС след питане на Министерския съвет, който поиска тълкуване на разпоредби от конституцията, свързани с главния прокурор. Правителството внесе проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, след поредното настояване на Венецианската комисия за създаването на т.нар. независим прокурор, който да разследва шефа на държавното обвинение. Безконтролността на главния прокурор е проблем, посочен на България от Съда в Страсбург още през 2009 г. с решението по делото "Колеви срещу България". Властите обаче и досега не го решават, а главният прокурор Иван Гешев изобщо отрича съществуването му.

Правителството попита: "Общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 от конституцията, включват ли случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип "никой не може да съди себе си" (nemo judex in causa sua), който е елемент на правовата държава?"

Според правителствения проект шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура, т.е. подчинен на главния прокурор, разследва началника на държавното обвинение. 

 

На днешното си видеоконферетно заседание КС отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка. Трима съдии са подписали с особено мнение - Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Държавният глава оспорваше това, че извънредна епидимична обстановка се обявява от Министерския съвет, а не от парламента, че в закона липсва пределен срок за продължителността й, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права.
 

За разлика от извънредното положение няма преразпределяне и разместване на функции на държавните органи, а се урежда особен режим на взаимодействие и координация на органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление по повод на "извънредна епидемична обстановка", обявена при бедствие, предизвикано от заразна болест, което води до епидемично разпространение с непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Целта е защита и опазване живота и здравето на гражданите, пише в решението си КС. И прави паралел с процедурата по обявяване на бедствено положение.

42

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КС ще гледа искането на президента за конституционната комисия в НС

20.10.2020

175
Гешев иска повече власт и за спецследователите

19.10.2020

Обновена

1001 6
И хората, а не само държавата, ще оспорват устройствените планове

15.10.2020

513 1

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Днес Конституционният съд ще решава може ли редови прокурор да разследва главния прокурор

 

Това ще е най-лесното дело за КС. Отговорът ще бъде : на теория може, но на практика - не

Strudel

На въпроса "може ли подчинен да разследва началника си" циркова група "Конституционен съд" дава такъв отговор, че по-добре такива въпроси вече да се отправят до радио Ереван.

Тези май всичките са георгимарковци.

BL.N.Lmt

🇧🇬Протести24/7🇧🇬
🇧🇬Оставка🇧🇬
🇧🇬Гешев оставка сега🇧🇬
 

Във връзка с коментара  на водещият "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев коментар за Българската Православна Църква. 

За БПЦ  единствено респект защото, попове, владици, и други свещено служители ще си отидат а БПЦ остава и ще пребъде заради вярата Христова и заради божията милост на самият 

Бог наш Исус Христос.

 

За друго ми е думата тук: за премиер министъра на България и за неговата вяра, която по скоро би могла да се оприличи а това е, Nuestra Señora de la Santa Muerte, Mehico death cult.

🏴‍☠️🇨🇩☕️Цитат, "Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон, или където и да било. На тяхната възраст, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, ни караха да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че, тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видят света. Време е в обществото да се проведе дебат по много теми."🏴‍☠️🇨🇩☕️

Note: Nuestra Señora de la Santa Muerte is the "patron" of the drug dealers and narcos in Mehico

 

pasi

Свободата няма да ни я дари Дядо Господ, защото Господ дава, но в кошара не вкарва!

Льо Клер

— Този параграф 22 е засечка и половина — забеляза той.

— Няма по-добра засечка от него — съгласи се доктор Данийка.

Йосарян виждаше ясно абсолютната логика на параграфа. Съвършената симетричност на постановките разкриваше някаква елиптична точност, изтънчена и възмутителна като в добро произведение на модерното изкуство, и на моменти Йосарян не беше съвсем сигурен дали действително я вижда, както никога не беше съвсем сигурен, когато се касаеше за добро модерно изкуство или за мухите, които Ор бе видял в очите на Апълби.

 

👌

 

Сега, мисля, че ако у разследващия шефа си прокурор, възникне някакъв въпрос от методическо естество, той може да го зададе  на разследвания си шеф. А последният, по силата на задълженията си, не може да не му отовори. Това е нещо като демократически централизъм!

Stern

Ще кажат, че може за да успокоят Венецианската комисия, но ще посмее ли някой прокурор?

Сгугню
снимка на Сгугню

За можене - сигурно може, ама какво разследване ще е това на подчинен спрямо намалника му мисля че на всички ни е ясно.

А за беда на ГЕРБ, ДПС, Гешев и сие е ясно и на Брюксел, и на Венецианската комисия.

ЕМОКОМ

Трябва да могат,

и всички прокурори трябва да са независими

(прокурор не може да има началник...)

но това не пречи всеки прокурор да може

да разследва всеки друг... дори и гл. прокурор..

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Тези дни и членовете на конституционния съд имат шанс да влязат в скандиранията за оставка на протестиращите. И с това дело, но най-вече с питането на каскетурата дали може да  разследва президента. Да видим какво ще измъдри "братинята" и компания. Не че са се разбързали с решенията си, но сега съвсем ще се замислят.

Хулиган

Ама има ли такова нещо като Конституционен съд?

Като няма правосъдие, "съд" си запазва само значението на леген, канче, тенджера...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

ЛюдоедкаЭллочка

👍

nebenebe

И ибрикът е съд.

old war horse
снимка на old war horse

рекоха може, ама не рекоха как подчинен ще разследва началника си!😆

Памфуций
снимка на Памфуций

За можене - сигурно може, ама какво разследване ще е това на подчинен спрямо намалника му мисля че на всички ни е ясно.

А за беда на ГЕРБ, ДПС, Гешев и сие е ясно и на Брюксел, и на Венецианската комисия.

Реална възможност би могло да има, ако има реална децентрализация на прокуратурата, тя бъде извадена от съдебната власт, а районните прокуратури преминат по към съответните съдилища по район и апелация, като независими представители на държавното обвинение.В такъв случай отношенията главен прокурор - районни прокурори ще бъдат сходни на тези на председателите на върходните съдилища спрямо районните/апелативните съдилища. Това ще подобри и работата на прокурорите, а не главният прокурор да обикаля по села и паланки и да организира акции.  

 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Не разбрах. Предлагаш да извадим прокуратурата от съдебната власт и да я направим четвърта власт ли?

MS16

Най-вероятно имаш предвид да бъде преструктурирана в рамките на съдебната система, а не извадена.

Памфуций
снимка на Памфуций

Всъщност, да - получило се двусмислено. 👍

ковид_19

Моето мнение на лаик е, че държавната адвокатура няма място в съдебната система. Това не означава, че трябва да е към изпълнителната власт. 

rookie

става интересно - каскета не случайно се чупи да работи в отпуск.

3biri

Абе и това е казано по ясно и точно вече. "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш!".

Все пак от едното стигнахме до другото, но до третото и четвъртото ... едва ли ще доживеем.

Костадин Николов

Търси се прокурор с обширни познания върху японската култура. По-специално самурайската култура и явлението "камикадзе".

 

Желателно е да е израснал в детски дом.

 

Най-добре е да е болен от рак и лекарите да му дават максимум година живот.

 

За разследване на престъпленията на главния прокурор.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Главният прокурор не осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху подчинения си, който го разследва.

 

Не който го рзследава, а докато го разследва. Баси разследването, викаме ний на туй в нашта махала.

Памфуций
снимка на Памфуций

Главният прокурор не осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху подчинения си, който го разследва.

Отговорът е очакван. Въпросът е доколко практически подобно разследване е възможно.

Сетне при хипотеза , че някой прокурор реши да рита срещу хяба и ръжена и започне да разследва главния прокурор, настоящето решение на КС може да бъде използвано като аргумент против временното оттегляне на главния заради възможност да повлияе на разследването. Накрая, прокурорът няма как да прави разследване сам и тук опираме до друга централизирана и йерархична структура, подичнена на прокуратурата - националната следствена служба. 

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Братинята не разочарова питащия. Според КС главния прокурор може да се разследва при сегашната организация на прокуратурата, следователно няма нужда от промени на конституцията и можем да минем с гримиране  на НПК. Да видим как ще погледнат на това решение "утайката на обществото и толупите", които протестират всяка вечер.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

На днешното си видеоконферетно заседание КС отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка. Трима съдии са подписали с особено мнение - Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Излиза, че тези вече дори не ходят на работа по 1-2 пъти в месеца, за да обсъдят някой казус. А симулират дейност по Скайп.

rookie

друго интересно се пропуска, разследващия прокурор може да наложи мярка за неотклонение, с цел главпрок-а да не влияе на разследването, да не се укрие и да не извърши ново престъпление.

на теория, а и на практика, някой по-амбициозен от подчинените на Гешев може да го арестува и да го показва като мечка по медиите, така както той в момента постъпва.😂

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Като цяло със страшна сила виси въпросът: възможно ли е да бъде извършено обективно и безпристрастно разследване от подчинено лице срещу собствения му началник. Според мен това разследване е опорочено изначално , защото няма как един прокурор да не си дава сметка, че провежда наказателно преследване срещу шефа си, а това неизменно формира определо субективно отношение и предпоставя крайния резултат. Все пак да си представим, че някой смел до глупост прокурор реши да разследва сигнал срещу главния. Пряко сили успява да събере всички доказателства, което на практика не е трудно - достатъчно е да ползва медийните изяви на същия. Представяме си, че по чудо ВСС в този си състав снема имунитета на главния. После прокурорът-самоубиец внася обвинителен акт в съда и ... съдът оправдава главния прокурор по повдигнатото обвинение. Въпросът е какво ще се случи със смелия прокурор с очевидно суицидни наклонности след това? Особено като се има предвид, че главният се отличава с нескрито желание за реваншизъм дори по отношение на лица, които не са му повдигали обвинения. И другото решение на КС - да приеме за конституционосъобразно, че МС може да ограничава граждански права и свободи при доста неясно изброени в ЗЗ условия, е скандално. Време е да се проветри и това убежище на заслужили и правоверни гербери, начело с "братиньо", защото в настоящия състав има читави и отговорности юристи, но са малцинство и калинките вземат превес. 

Льо Клер

Яаа, то като в покера. Няма най-силна "фигура". Каре седмици бие кент флош роял. Важна е последователността на показването. 🎩⌛️

Памфуций
снимка на Памфуций

Братинята не разочарова питащия. Според КС главния прокурор може да се разследва при сегашната организация на прокуратурата, следователно няма нужда от промени на конституцията и можем да минем с гримиране  на НПК.

Въпросът е зададен с ясното съзнание какъв е единственият възможен отговор. Той е зададен с тая цел - КС да защити позицията, че необходимост от реформа на прокуратурата няма. По същество, КС, който тълкува настоящата конституция не може да даде тълкувание извън нейните текстове, а те са онова, което е позволило сегашната ситуация. 

Ace Ferrengo Ce...

👍 Абсолютно !

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш