Quantcast
Фандъкова: Софиянци да се въоръжат с търпение за метрото | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фандъкова: Софиянци да се въоръжат с търпение за метрото

Станция "Хаджи Димитър" от третия диаметър ще остане затворена за неопределено време
Обновена
16 664
Кметът Йорданка Фандъкова дойде на мястото на аварията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова се появи в участъка на аварията по новата трета линия на метрото и впоследствие посъветва столичани да се въоръжат с търпение. "Екипи от инженери на „Метрополитен“ и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция „Хаджи Димитър“ (вчера релсите в него се надигнаха и това доведе до спиране на движението към крайната станция на новия метролъч - б.р.). След демонтажа на релсите, започва и демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите. С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път. За да гарантираме пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи. Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка", се казва в съобщението на кмета във "Фейсбук".

Както и преди нея коментира шефът на "Метрополитена" инж. Стоян Братоев, Фандъкова заяви, че вероятната причина за аварията е близката Перловска река. "Този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на кв. м.", става ясно от съобщението й.   

По-рано днес инж. Стоян Братоев съобщи, че вчера към 18.30 ч. системите алармирали за проблем в релсовия път. Влаковете спрели, а пътниците били изведени. Проверката показала, че се е надигнал 30-метров участък на около 200 метра от спирката. "Имаме норматив, съгласно който отклонението може да бъде максимум 5 мм, сега е повече", поясни Братоев. Като възможна причина за надигането на релсите той посочи близостта на Перловска река и сериозните валежи през последните дни. Инженерът призна, че не е ясно кога "Хаджи Димитър" ще отвори отново. Първоначално той даде срок от около седмица, но впоследствие поясни, че ситуацията е тежка и че спирката няма да работи "докато е необходимо". Дотогава крайна станция на новия метродиаметър ще е "Театрална", а от нея до "Хаджи Димитър" пътуващите ще се извозват с автобус.

Трасето е в гаранция и разходите по възстановяването ще са за сметка на строителя - компанията "Трейс Груп", поясни още Братоев. "Дори не сме изчислявали колко ще струва, защото това не ни интересува", допълни той. 

ЦГМ съобщи, че утре от 13:00 часа временната автобусна линия М3 (метробус) ще се движи по маршрут:  От спирка с код 1725 „Театър София“ на ул.“ Проф. Милко Бичев“ за автобусни линии 11, 213 и 404 в посока бул. „Ген. Данаил Николаев“(връзка с МС „Театрална“) по ул. „Проф. Милко Бичев“, наляво по бул. „Ген. Данаил Николаев“, наляво по ул. „Злетово“, наляво по бул. „Княз Александър Дондуков“, наляво по моста „Чавдар“, наляво по бул. „Владимир Вазов“ до спирка с код 0303 „Метростанция Хаджи Димитър“ и обратен завой на ул. „Острово“ до спирка с код 2108 „Метростанция „Хаджи Димитър“ за тролейбусна линия № 1 и автобусни линии 78, 79 и 120 в посока център, крайна и начална (връзка с МС „Хаджи Димитър“);

Връщане: от спирка с код 2108 „Метростанция Хаджи Димитър“ по бул. „Владимир Вазов“, наляво по ул. „Черковна“, надясно по бул. „Мадрид“ и надясно по ул. „Проф. Милко Бичев до спирка с код 1725 „Театър София“ (връзка с МС „Театрална“) .

Автобусите ще спират на съществуващите спирки по маршрута.

Това е третото спиране на най-новата линия по технически причини. Според “Спаси София” става въпрос за сериозна авария - релсовият път се е надигнал от преминаващата под тунела река и се очаква  влаковете да не се движат поне седмица. "Това е поредното некадърно строителство на Фандъкова и ГЕРБ въпреки инвестицията от близо 1 млрд. лева,” възмущават се от организацията.
 

 

❗🚇 Движението по участък от чисто новата линия на метрото в София е спряно след сериозна техническа авария - релсовият...

Posted by Спаси София on Tuesday, January 19, 2021

 

Фал след фал

Проблемите по третия лъч започнаха още в деня на откриването му. Тогава столичани публикуваха снимки и видеа със спрели мотриси по време на безплатните курсове през първия ден. В един от сигналите пише, че влакът е престоял първо 10 минути на НДК, а после и на Попа.

От общината обясниха забавянето на влаковете с промяна в разписанието."Аварии няма. Има индикации, които са наложили подмяна на влаковете, което е нормална практика за експлоатация на метро", пояснява директорът на дружеството инж. Стоян Братоев.

Преди седмица пък пропадна тротоарът на улица "Георги Софийски", в участъка между "Александровска болница" и факултета по дентална медицина на Медицинския университет в София.Участъкът се намира над новооткрития трети лъч на столичното метро, което тръгна през август. Причината за аварията са обилните валежи и стар неизползваем колектор, който се намира под настилката, каза зам.-кметът по направление "Обществено строителство" в Столичната община Ангел Джоргов. От "Метрополитен" обясниха, че фирмата изпълнител ще възстанови щетите за своя сметка. 

 

Пореден теч

След като преди дни протече споменатата и затворена в момента станция "Хаджи Димитър", нов теч се появи и в зала на метростанция "Интер Експо център-бул. "Цариградско шосе", съобщи "Дневник". Проблемът не е сериозен, а и е извън тунела на трасето и движението няма да бъде спирано, е пояснил инж. Стоян Братоев.  Капе от месец, но в последните два дни се усили и идват работници да го ремонтират, обясни служителка, която почиства метростанцията. Мястото на теча е до асансьорите, с които се слиза до подземния пешеходен коридор към жк. "Дружба-2". 

"Там са две конструкции - тунелът и вертикална шахта. Между тях фугата е "заработила". Там екипите работят и вече почти го спряха. Сега трябва само да се възстанови мазилката горе, където са работили. Това е извън метрото и въобще не става въпрос за спиране на движението", обясни инж. Братоев.

 

Още

Започва свързването на новите метростанции в София

09.04.2021

7653
"Български пощи" се пренася в метрото

01.04.2021

1400
Властта в Русия започна с арестите още преди утрешните протести

30.01.2021

4101