Quantcast

Медия без
политическа реклама

Краят на 45-ото НС: За народния суверенитет и борбата със самодържеца

Разделен и безплоден, или стъпка към пълноценен демократичен режим - политиците видяха различно отиващия си парламент

БГНЕС
Очаква се следващата седмица президентът да разпусне парламента.

С оплаквания, че е бил разделен и безплоден, от една страна, и хвалби, че е влял енергия на българската демокрация, от друга страна, изпратиха отиващото си 45-ото Народно събрание участващите в него формации. Очаква се следващата седмица президентът Румен Радев да го разпусне, предвид насрочените за 11 юли предсрочни избори. Премиерът в оставка Бойко Борисов не се появи дори за последното заседание, макар че депутатите го търсеха за парламентарен контрол, с извинението, че е в болнични до 18 май.

БСП: Без нас няма смяна на модела

Работата на парламента заклейми лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че депутатите са се провалили и в двете си функции – да приемат закони и да упражняват парламентарен контрол, тъй като са одобрили само промени в Изборния кодекс и не са успели да потърсят сметка на министрите на Бойко Борисов.

Вместо съединението да ни направи силни срещу модела „ГЕРБ“, разединението ни направи слаби. И моделът продължава да управлява ... Какво ни събра в началото? Борбата с корупцията, със задкулисието, с паралелната държава и желанието този модел на управление да бъде прекратен”, изтъкна Нинова. И хвърли отговорността върху нежеланието на новите формации в парламента да работят заедно с левицата. „Новите ни нарекоха партии на статуквото и високомерно отхвърлиха нашите предложения. Накичихте се с етикети на „партии на протеста” и придобихте самочувствие на самодостатъчни. Това беше грешка”, обърна се соцлидерът към останалите анти-ГЕРБ формации.

Накрая завърши поучително: „Сигурна съм, дори да не признаете, че се уверихте, че промяна на модела без БСП е невъзможна.”

ГЕРБ: Суверенитетът е отнет от народа и даден на машините

Горе-долу същата оценка дадоха на 45-ото Народно събрание и от ГЕРБ. Десислава Атанасова – водачът на парламентарната им група, посочи, че единственото, което парламентът е свършил, е да приеме поправките в Изборния кодекс, а всички останали обещания се оказали „предизборни пушилки”.

Атанасова яростно се нахвърли върху машинното гласуване и около 10 минути изрежда нападки срещу премахването на хартиените бюлетини. „С измененията в Изборния кодекс, извършени от мнозинството в това Народно събрание, народният суверенитет върху изборния процес беше отнет от българите и беше делегиран на машини. Машини, които трябваше да бъдат алтернативата, изведнъж станаха безалтернативни”, обяви депутатът от ГЕРБ.

„Как можеш да твърдиш, че изборите, провеждани по традиционния начин, не са прозрачни и да повериш целия изборен процес на един софтуер, запечатан в кутия, чийто алгоритми са непонятни поне за 73 процента от българското общество? Софтуерът ли е по-почтен и по-надежден? Той ли ще се грижи за нашата свобода по-добре от нас, народът на България? А ако попадне в непочтени ръце?”, продължи патетично тя.

Накрая Атанасова призова останалите формации да натиснат изборната администрация да брои контролните разписки от машинното гласуване и да ги сверява с резултатите от машинния протокол, за да е сигурно, че резултатите от вота ще бъдат честни. И заплаши, че ако им бъде отказано, ще наредят на партийните представители в секционните комисии да не напускат изборните помещения след края на вота, докато разписките не бъдат сверени с протокола.

„Изправи се! Мутри вън!”: Чекмеджето напразно се отвори за коалиция

Критично се изказа срещу парламента и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”. „Хората не искат да слушат и да виждат това, което произведе 45-ият парламент – партии, които занимават със себе си, с партийните си интереси, вместо с интересите на обикновените български граждани”, обяви Манолова. И гръмко декларира: „Мутрите си тръгват и коалиция с тях няма да има. Няма да има коалиция със зависимите. Няма да има коалиция с модела на чекмеджето. Въпреки че чекмеджето се отвори за коалиция, чу твърдия отговор: Не!”

ДПС: Благодарни сме, че върнахме властта в българския парламент

Йордан Цонев от ДПС произнесе реч, в която се долавяха скрити упреци към БСП и ласкаво отношение към новите формации.

"Ние можем да търпим комунисти, деца и внуци на членове на ЦК и на Политбюро, да ни учат на антикомунизъм. Ние можем да търпим насилници над човешките права да ни учат на морал, да ни учат на мирен преход. Ние можем да търпим да ни наричат лицемери тези, заради които пенсионната система е на дотации от данъците на българските граждани. Ние можем да търпим наследниците на тази партия да са поборници за българските пенсионери. Всичко това можем да го изтърпим само в името на България, в името на мира, в името на това, че сме призовани тук да намерим пътя, по който тези, които са ни изпратили тук, да видят осъществени своите желания", обяви Цонев.

И продължи: "Обръщам се към вас с благодарност, че върнахме властта в българския парламент, както повелява конституцията, че върнахме дебата тук, макар и изкривен, макар и понякога грозен. Но това, което се случи в тези няколко седмици тук, е надежда, че нещата ще станат такива, каквито са. Но те трябва да станат само по законоустановения ред, защото – обръщам се към лидера на БСП – не сме затънали в процедурни хватки. Демокрацията функционира чрез процедурите. И който не спазва процедурите, означава, че не спазва демокрацията. Да живее България!"

"Демократична България": Борба между парламента и краля

Силно положителна оценка даде на 45-ото НС съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Този парламент трябваше да изрази усилието за връщане към един пълноценен демократичен режим. В тези 8 или 9 работни дни ние преживяхме накратко части от историята на Новото време в различни страни, в които парламентаризмът изобщо се е утвърждавал, в усилията  на тази легислатура например да уточни отношенията си с изпълнителната власт. Това се неща, които любителите на историята ще разпознаят в Англия с отношенията между парламента и краля – самодържецът, който не желае да дойде в парламента, и парламентът, който се опитва да докара министрите тук. Това усилие не се увенча с успех, но самият факт, че беше направено с енергия е важен за здравословното състояние на българската демокрация", каза Иванов.

По думите му парламентът е свършил "една работа – българската нация да види, че Бойко Борисов може да бъде отстранен от властта, че той може този път да не успее да изтъргува поредната властова комбинация".

 

Единствено от "Има такъв народ" предпочетоха да изпратят парламента без заключителни думи.

Още по темата