Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ се заема с Александровска болница

Антикорупционната комисия проверява дали шеф на медицинското заведение е в конфликт на интереси

01 Юли 2021

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на УМБАЛ „Александровска“, съобщават от антикорупционната комисия. Поводът са медийни публикации в сайтовете „Капитал“ и „Факти.бг“.

Според публикациите в посочените медии за времето, докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. Предмет на проверка ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока, добавят от ръководената от Сотир Цацаров комисия. 

 

 

Председателят на съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" проф. д-р Димитър Буланов е заемал едновременно пет длъжности, съобщава "Капитал", като се позовава на протокол от Търговския регистър.

 

Председателят на съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" проф. д-р Димитър Буланов е заемал едновременно пет длъжности, съобщи преди дни "Капитал", като се позовава на протокол от Търговския регистър.

Буланов е бил едновременно независим член и председател на борда на УМБАЛ "Александровска", за което е получавал възнаграждение, консултант на болницата по граждански договор и служител на същата болница на трудов договор, но в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател там, а "Александровска" е университетската болница към него. Новината тогава потвърди и служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров. „Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора - един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, обясни той. Преди дни Софийският градски съд за пореден път спря вписването на смяната на борда на Александровска болница по искане на д-р Буланов, който обжалва освобождаването си поради несъвместимост.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни, разясняват сега от КПКОНПИ.

Решенията на комисията за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

 

Още по темата