Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шеф в "Александровска" е отстранен заради дарен апартамент от пациентка

Д-р Манол Соколов получил жилището от възрастна жена малко преди смъртта ѝ

08 Окт. 2023
Началникът на клиниката по хирургия в "Александровска болница" доц. д-р Манол Соколов.

Ръководството на УМБАЛ "Александровска" взе решение да отстрани от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов за времето до приключване на оповестената от прокуратурата проверка, съобщиха от пресцентъра на столичната болница. Делото бе открито след разследване на Нова телевизия за дарено на лекаря жилище в София от възрастна пациентка малко преди смъртта ѝ.

"Случаят, макар и с характер на частни дарителски отношения между граждани, за съжаление засяга отношенията "лекар-пациент", където лекарят е служител на болницата, а това от своя страна въвлича и името на "Александровска болница" в публичното пространство. Случаят поставя въпрос за лекарския морал и неговите граници. За да бъде защитена тази най-висша лекарска ценност, веднага след излъчване на журналистическото разследване и последвалите обществени реакции в медиите, изпълнителният директор на болницата проф. Атанас Йонков призова доц. Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на "имотния казус", но той категорично отказа. Ръководството на болницата е разпоредило проверка за установяване дали дарителката д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент", пишат от болничното заведение.

Именно въпросната д-р Чакърова е пациентката, която малко преди да почине на 1 септември т. г. приписала два свои имота в София - на Лъвов мост и в кв. "Лозенец", на двама лекари - д-р Манол Соколов и дерматолога д-р Евгения Божикова. Според тяхната версия тя сторила това от благодарност за полаганите от тях грижи за нея. Роднини на починалата обаче твърдят, че такива грижи изобщо не са полагани. 

Болна жена предписа апартаментите си на лекари и почина мистериозно

"Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, тъй като създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците. Това крие риск да бъде разрушено доверието "лекар-пациент" и по този повод ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая - добавят още от "Александровска". - Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния. Очакваме колегата лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, включително и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни. Осветляването на казуса от прокуратурата и лично от доц. Манол Соколов ще бъде в полза на защитата на авторитета на УМБАЛ "Александровска" като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското образование в България."

Още по темата