Quantcast

Медия без
политическа реклама

И одитът на Александровска болница освети странни договори

През 2017г. един консуматив е договорен за 33 ст., а през 2020 г. той е на 17 пъти по-висока цена – 5.71лв.

25 Юли 2021
Булфото
Александровска болница

Назначената от новото ръководство проверка на Александровска болница е разкрила странни договори. Тзаяви в студиото на „Събуди се” новият й директор д-р Атанас Атанасов.

“В последните 7-8 години в болницата е създадена тенденция за увеличаване на текущата загуба. Така се стига до края на 2020г., в която непокритата текуща загуба е в размер на 68 млн. лв. Последната година през която болницата е приключила с положителен баланс е 2012г. , която е последната година от управлението на академик Трайков. През 2013г., когато за изпълнителен директор е определен проф. Ангелов, започва изпадането в лошите текущи резултати”, каза той.

“Ние сме назначили финансов и мениджърски одит и резултатите ще са готови след месец. Всеки ден обаче излиза нов проблем. Например – сключвани са неизгодни договори. През 2017г. един консуматив е договорен за 33 ст., а през 2020 г. той е на 17 пъти по-висока цена – 5.71лв. Нямам обяснение на това явление. Служители от болницата казват, че в този случай ставало дума за грешка. Но тази грешка е допусната няколко пъти - при подаване на оферта, при сключването на договора...”, обясни Ангелов.

„Назначавани са били хора на трудови и граждански договори със странни възнаграждения. Има назначение на шофьор с втори трудов договор на 4 часа за куриер, който получава по-високо възнаграждение за тези 4 часа от началника на транспорта, който работи на пълно работно време. Натъкнахме се и на хаос в работните процеси. Включително и във ваксинациите с COVID-19. Въвеждането на данните е било забавено и това е довело до проблеми”, казва д-р Атанасов.

“В доклада от проверката на здравното министерство към края на 2020 г. просрочените задължения са 8 млн. и половина, към началото на юли 2021 г., пак по отчетите, тези задължения вече са 28 млн. лв. Това означава, че само за последните 6 месеца просрочията са нараснали с 20 млн. лв. В момента проверяваме как се е случило това. Вероятно е имало споразумения за разсрочване, които са изтекли, но това е фрапантна величина за 6 месеца. Финансовото състояние на болницата е критично. Има нарастващ риск от неплатежоспособност, но аз съм убеден, че ще намерим решение", коментира новият директор на Александровска болница.

"Първо, ще прекратим всички неизгодни договори. Второ, ще предоговорим тези, за които има правна възможност. Освен това смятаме да разработим цялостна програма, в която да заложим увеличение на приходите от лечебна дейност чрез създаване на по-добри условия за лечение и работа на екипите. Смятаме да обвържем възнагражденията с финансовите резултати на структурите и конкретния принос на всеки работещ – да адаптираме разходите за персонала към реалната ситуация в болницата. В момента разработваме инвестиционна програма, в която залагаме инвестиции с максимална възвръщаемост и срокове за изпълнението им. До края на годината ще опитаме да стабилизираме ситуацията", обеща д-р Атанасов.

Още по темата