Quantcast

Медия без
политическа реклама

Александровска болница върна дарението на "Уолтопия"

Собственикът на фирмата поиска служителите му да се лекуват с предимство

17 Март 2020
Илияна Кирилова

Александровска болница реши да върне дарението за 222 000 лв. от фирма "Уолтопия" за покупка на респираторни апарати, необходими при лечението на най-тежко болните от коронавируса, съобщиха от лечебното заведение. Причината е, че дарението беше направено под условие. Собственикът на известната компания за производство на стени за катерене Ивайло Пенчев заяви, че дава въпросната сума, само ако неговите служители получат предимство при оказване на медицинска помощ. От столичната Александровска болница обаче са категорични, че това би нарушило Хипократовата клетва, полагана от лекарите.

"Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага.
Болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са от полза за всички нуждаещи се!", написа в личния си профил във Фейсбук директорът на лечебното заведение Костадин Ангелов.

От "Уолтопия" все пак защитиха дарението с аргумента, че "всички губят": 

"През последните дни нашето желание да закупим респираторни апарати за Александровска болница и подходът ни към дарението бяха многократно тълкувани и критикувани в общественото пространство. Този отзвук доведе до това, че болницата въпреки сключеният договор, отхвърли нашето дарение.Нашето мнение е, че от това загубиха всички и ние дълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болницата оборудване, с което да помага на колкото се може повече хора, остана неразбрано", заявяват от компанията, цитирана от "Офнюз"

Собственикън на "Уолтопия" също оправда действията си. "Дарение под условие е допустимо в правния мир. Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо. Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас", аргументира се Пенчев във Фейбсук.

Озадачаващо е, че само ден преди това Пенчев изразява мнение, че "пандемиите убиват съчувствието и карат хората да регресират до състояние, в което инстинктът за самосъхранение разрушава морала, такъв какъвто го познаваме в цивилизованите общества".

Още по темата