Медия без
политическа реклама

Бивша районна кметица пак е осъдена за конфликт на интереси

Росина Станиславова трябва да плати 15 000 лв. глоба и да върне още близо 10 хил. лв. на общината

16 Авг. 2023
Росина Станиславова
ЕПА БГНЕС
Росина Станиславова

Бившата кметица на столичния район "Красно село" Росина Станиславова за втори път окончателно е санкционирана за конфликт на интереси. Това следва от решението на Върховния административен съд, за което съобщи антикорупционната комисия КПКОНПИ. ВАС потвърждава акта на комисията, която глоби Станиславова за това, че през 2020 г. е определила сама себе си за ръководител на проект с европейски средства, определила си е индивидуална часова ставка и е наредила сама на себе си да положи извънреден труд.

Решението на КПКОНПИ първо беше обжалвано от Станиславова пред столичния административен съд, но той го потвърди. Сега Станиславова губи делото окончателно и пред ВАС. 

Според върховните съдии Тодор Тодоров, Николай Гунчев и Стела Динчева изводите на първата инстанция са правилни. Станиславова правилно е санкционирана с по 5000 лв. глоба за всяко от трите си нарушения, правилно е постановено и отнемането в полза на общината на нетното дневно възнаграждение в размер на 487,95 лв., получено от нея за 3 дни работа, както и 9981,46 лв. - получената материална облага за периода от май 2020 г. до март 2021 г.

"Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение или ведомство", пишат съдиите.

КПКОНПИ напомня, че това е второто потвърдено от ВАС решение за установен конфликт на интереси на Станиславова. Според първото, което доведе до отстраняването ѝ от длъжност през март от Общинската избирателна комисия, тя е била в конфликт на интереси и при сключването на трудов договор с дъщеря си в ролята си на ръководител на проект с европейски средства.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата