Медия без
политическа реклама

Стойчо Кацаров ще връща заплата за един ден

ВАС окончателно потвърди конфликт на интереси при бившия служебен министър

16 Ноем. 2023
Стойчо Кацаров
БГНЕС
Стойчо Кацаров

Върховният административен съд окончателно установи конфликт на интереси при Стойчо Кацаров по времето му на служебен министър на здравеопазването. Това съобщи Комисията за противодействие на корупцията, която водеше делото срещу Кацаров. ВАС отменя решението на първоинстанционния Административен съд – София град (АССГ) и потвърждава постановеното от комисията.

Магистратите постановяват, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в интерес на свързано с него сдружение с нестопанска цел. Става дума за промени в наредбата за медицински стандарт "Клинична лаборатория". Кацаров ги е разписал, докато все още оттеглянето му от управата на сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" не е било вписано в Търговския регистър. Центърът по това време има търговски взаимоотношения с лечебни заведения, но въпросната наредба не беше приета заради многото негативни становища.

ВАС изтъква, че за съставомерност на деянието е достатъчно да има формално нарушение, водещо до възникване на съмнението. Кацаров е осъден да плати глоба от 5000 лв. и да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси. Трябва да покрие и разноските на антикорупционната комисия по делото.

Цялата предистория можете да прочетете тук:

Комисията за противодействие на корупцията откри конфликт на интереси при бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и му наложи глоба от 5000 лв. като го лиши и от възнаграждение за един ден от времето му в служебното правителство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата