Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стойчо Кацаров ще връща заплата за един ден

ВАС окончателно потвърди конфликт на интереси при бившия служебен министър

16 Ноем. 2023
БГНЕС
Стойчо Кацаров

Върховният административен съд окончателно установи конфликт на интереси при Стойчо Кацаров по времето му на служебен министър на здравеопазването. Това съобщи Комисията за противодействие на корупцията, която водеше делото срещу Кацаров. ВАС отменя решението на първоинстанционния Административен съд – София град (АССГ) и потвърждава постановеното от комисията.

Магистратите постановяват, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в интерес на свързано с него сдружение с нестопанска цел. Става дума за промени в наредбата за медицински стандарт "Клинична лаборатория". Кацаров ги е разписал, докато все още оттеглянето му от управата на сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" не е било вписано в Търговския регистър. Центърът по това време има търговски взаимоотношения с лечебни заведения, но въпросната наредба не беше приета заради многото негативни становища.

ВАС изтъква, че за съставомерност на деянието е достатъчно да има формално нарушение, водещо до възникване на съмнението. Кацаров е осъден да плати глоба от 5000 лв. и да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси. Трябва да покрие и разноските на антикорупционната комисия по делото.

Цялата предистория можете да прочетете тук:

Комисията за противодействие на корупцията откри конфликт на интереси при бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и му наложи глоба от 5000 лв. като го лиши и от възнаграждение за един ден от времето му в служебното правителство.

 

Още по темата