Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси министър Събев

Антикорупционната комисия внесе иск срещу пореден от групата на Васил Божков - този път за над 14 млн.лв от Александър Тумпаров

23 Февр. 2022
БГНЕС

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията, и неговия заместник Илия Илиев, обявиха в официално съобщение от антикорупционната комисия.

Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация в Afera.bg. В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност, добавят от КПКОНПИ.

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“, въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура. Само преди ден бе обявено, че по искане на Събев Илиев е бил освободен от поста с подпис на премиера Кирил Петков.

За Николай Събев и Илия Илиев конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред, натъртват от комисията.

Оттам обясняват, че съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. 

Само преди дни, КПКОНПИ обяви, че е образувала пак по сигнали производства за конфликт на интереси и по отношение на зам.министъра на околната среда Тома Белев, и на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ - Наско Михов, изпълнителен директор, и Александър Николов, зам.-изпълнителен директор.  

 

 

КПКОНПИ поиска конфискация на имущество за 19 млн. лв от Георги Попов, дясната ръка на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. В Софийски градски съд се внасят две искови молби – едната е срещу Георги Попов и е на обща стойност от 19 147 186,25 лв.

В същото врееме КПКОНПИ е приело решения и внася искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 14 719 195, 12 лв.

Едно от тях е отново срещу човек от групата на бизнесмена Васил Божков. В Софийски градски съд се внася иск срещу Александър Тумпаров. Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Стойността на исковата претенция е 14 219 885,14 лв., като в нея е включена стойността на един недвижим имот и едно моторно превозно средство, обявиха от КПОНПИ. Само преди няколко дни такъв иск бе внесен и срещу дясната ръка на Божков Георги Попов. От него антикорупционната комисия иска да конфискува имущество за над 19 млн.лв.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?