Quantcast
КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси министър Събев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси министър Събев

Антикорупционната комисия внесе иск срещу пореден от групата на Васил Божков - този път за над 14 млн.лв от Александър Тумпаров
7 858
 БГНЕС

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията, и неговия заместник Илия Илиев, обявиха в официално съобщение от антикорупционната комисия.

Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация в Afera.bg. В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност, добавят от КПКОНПИ.

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“, въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура. Само преди ден бе обявено, че по искане на Събев Илиев е бил освободен от поста с подпис на премиера Кирил Петков.

За Николай Събев и Илия Илиев конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред, натъртват от комисията.

Оттам обясняват, че съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. 

Само преди дни, КПКОНПИ обяви, че е образувала пак по сигнали производства за конфликт на интереси и по отношение на зам.министъра на околната среда Тома Белев, и на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ - Наско Михов, изпълнителен директор, и Александър Николов, зам.-изпълнителен директор.  

 

 

В същото врееме КПКОНПИ е приело решения и внася искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 14 719 195, 12 лв.

Едно от тях е отново срещу човек от групата на бизнесмена Васил Божков. В Софийски градски съд се внася иск срещу Александър Тумпаров. Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Стойността на исковата претенция е 14 219 885,14 лв., като в нея е включена стойността на един недвижим имот и едно моторно превозно средство, обявиха от КПОНПИ. Само преди няколко дни такъв иск бе внесен и срещу дясната ръка на Божков Георги Попов. От него антикорупционната комисия иска да конфискува имущество за над 19 млн.лв.

Още

Борбата с корупцията остана за някой друг живот
Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

19.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14102
Демонстрации надъхаха кабинета преди битката за оцеляването му

20.06.2022

Обновена

5838