Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът оневини шефа на РЗИ-Кърджали за конфликт на интереси

Магистратите отмениха решение на КПКОНПИ като незаконосъобразно

02 Септ. 2022
Илияна Кирилова

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали Виктор Кирчев е окончателно оневинен в производството за конфликт на интереси, инициирано срещу него от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това се вижда от решението на Върховния административен съд по случая. С него се потвърждава решението на Административния съд в Кърджали.

През 2020 г. КПКОНПИ съобщи, че глобява Кирчев с 10 000 лв., тъй като за нуждите на РЗИ са купувани авточасти от фирма, в която той е бил управител и съдружник, преди да стане шеф на здравната инспекция. След назначаването му за директор на РЗИ, дружеството е собственост на неговата съпруга, която става и негов управител.

Съдът обаче установява, че решението на КПКОНПИ, че Кирчев е в конфликт на интереси, е незаконосъобразно. Не се установява разпореждането с бюджетни средства с подписването на което и да е платежно нареждане, да е извършено от Кирчев със съзнанието, че конкретните суми по платежните нареждания се оторизират именно в полза на търговското дружество, управлявано от свързаното с него лице, мотивира си съдът. Цитират се и показания на трима свидетели. Според тях фактурите и съставените въз основа на тях платежни нареждания не се представят на хартиен носител на директора на РЗИ, като след завеждането им в системата за интернет банкиране, на екрана се визуализират определени данни, и не се установява тези данни да включват и наименованието на доставчика по платежните нареждания.

Освен това процесът на установяване на нуждата от авточасти, избора на доставчик, предварителния финансов контрол и одобрението на разхода протича без участието на Кирчев. Не на последно място - той е във фактическа раздяла със съпругата си от около 10 години. Всичко това за съда означава, че разходването на бюджетни средства не е повлияно от наличието на частен интерес.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?