Quantcast
Кьовеши е получавала “само малки дела” от българската прокуратура | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кьовеши е получавала “само малки дела” от българската прокуратура

1 898
 МП
МП обяви, че министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши са обсъдили засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура.

Докато прокуратурата държеше монопола да сезира за разследванията си европейската прокуратура, тя е получавала от България "само малки дела". Това е обяснила шефката на европрокуратурата Лаура Кьовеши на служебния правосъден министър Иван Демерджиев по време на онлайн разговор днес.

Преди 10 дни МВР и Агенция "Митници" също получиха право да подават към Люксембург казуси, по които е компетентна европейската прокуратура. Дотогава единствената такава българска институция беше Върховната касационна прокуратура.

"Това, че вие сте разширили начина на докладване (на разследвания, бел. ред.) е нещо, което ние приветстване. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“. Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления", е казала Кьовеши, цитира я пресцентърът на правосъдното министерство.

 

 

 

Още

Демерджиев поиска ГДБОП да разследва магистрати

24.11.2022

3484
ВСС излъчи само трима делегирани европрокурори за Кьовеши

21.11.2022

Обновена

6332
Властта оставя украинските бежанци още 4 месеца в хотелите

12.11.2022

2184