Медия без
политическа реклама

Конституционният съд подкрепи Гешев срещу Зарков

Прокуратурата е свободна да се меси във всички сфери на обществения живот, реши КС

25 Апр. 2023
Булфото
Според Гешев прокуратурата е една от малкото институции, които работят.

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на министъра на правосъдието Крум Зарков, свързано с правомощията на прокуратурата да прави проверки във всички сфери на обществения живот, т.нар. надзор за законност. Тези проверки са регламентирани в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и бяха оспорени от служебното правителство, което поиска и тълкуване на основния закон по отношение на надзора за законност.

Служебният министър Крум Зарков смята, че прокуратурата се меси прекалено във всички сфери на обществения живот, изземвайки функциите на контролните органи. Гешев пък твърди, че прокуратурата осигурява един от малкото механизми, с които гражданското общество да се защитава от административната безконтролност. "Държавните институции не работят, но те казват: Ние не си изпълняваме задълженията, но българските граждани и прокуратурата нямат право да ни питат работим или не работим и ние не искаме да го правим", допълни още главният прокурор.

КС е взел единодушно решението по делото, докладчик по което беше Таня Райковска. До публикуването на този текст то все още не беше обявено на сайта на съда. От институцията съобщиха, че съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов са го подписали със становище.

Гешев коментира в Туитър решението на КС. "Решението на КС доказва, че тезата за политическа целесъобразност, защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна несигурност и липса на демократични ценности", написа той.

 

Прокуратурата бди и е навсякъде около нас. Когато ядем сладолед, нямаме ток, секат се гори или някаква друга опасност надвисва в държавата. Ще рече човек, че другите институции няма да работят, ако прокуратурата не ги респектира.

Искането до КС беше илюстрирано с примери от практиката, които са взети от официални доклади за дейността на прокуратурата и нейни прессъобщения. Министърът цитира разпоредени проверки на притежателите на разрешителните за оръжие без значение дали са за лов, за спорт, за охрана, проверки на пътната настилка и сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии и други важни въпроси, за които има други контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани с тези дейности. Според Зарков е безспорно, че главният прокурор и прокуратурата са изключително важни държавни институции, но те не може да се опитват да заместват държавата и всичките й органи. "Не и ако се опитваме да живеем в демократична държава", смята министърът.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?