Медия без
политическа реклама

Кметът на Варна тайно насрочи бедствието до 3 декември

Все пак Благомир Коцев обеща то да бъде прекратено утре

28 Ноем. 2023Обновена
Клон падна този уикенд във Варна на централния площад "Независимост", малко под шадравана.
диян иванов
Клон падна този уикенд във Варна на централния площад "Независимост", малко под шадравана.

Сагата с продължителността на варненското бедствено положение получи интересна развръзка. Оказа се, че със заповед от 24 ноември на кмета Благомир Коцев то е удължено чак до 3 декември - без той да го съобщи в аванс или впоследствие при нито една от всекидневните си срещи с медиите на живо или чрез съобщенията във "Фейсбук". Такава информация не излезе и от подчинените му.

Темата бе повдигната в понеделник в социалните мрежи, а и от "Сега". Към 14 часа в понеделник написахме следното:

"9 дни след урагана по-миналия уикенд Варна продължава да е в статут на бедствено положение, макар че поне от седмица времето е най-нормално, а и животът си тече обичайно. Целият този факт учудва хората, следящи делата на общинската управа, но официално обяснение за причините няма.

По данни на кмета Благомир Коцев в социалните мрежи бедственото положение в града е обявено точно в 2 часа през нощта на 19 ноември. Именно тогава - събота вечерта - неделя до обед, вилня ураганът. Вечерта в неделя времето се бе успокоило. Нататък то бе най-нормално за града. Дори през отминалия уикенд нищо нетипично не се случи. Докато три четвърти от страната бе скована от преспи, във Варна просто духаше силен вятър, придружен с дъжд - обичайно за студеното полугодие. Падна сняг във вилните зони, някъде спря тока, прекършиха се дървета - също нормална, често срещана ситуация.

Коцев бе обявил бедственото положение без срок, тоест до второ нареждане. Логично бе то да продължи  ден - два след голямата буря, докато се разчистят щетите. Точно така например направиха Девня, Дългопол и Аксаково, а Вълчи дол го остави частично. Навсякъде там, за разлика от Варна, освен ураган, имаше преспи и свирепи поледици. Времето бе доста тежко и вчера, с което Вълчи дол, обяви второ бедствено положение. Но другите не го направиха. Както става ясно, през целия този период, при несравнимо по-добро време, статутът на Варна бе пълно бедствено положение.

Днес преди обед "Сега" отправи въпрос по темата към общинската администрация. Отговор до момента няма. Самият Коцев, при ежедневния си "фейсбук брифинг" днес, призна, че се "работи в зимни условия, които към момента не са критични".

При бедствено положение се възлагат дейности без обществена поръчка - на момента. За средствата после може да се кандидатства пред държавата чрез комисията по бедствия и аварии. Освен това ръцете на кметовете се развързват за дейности (по инфраструктурата, например), които без бедствено положение не може да се вършат от него. При бедствена ситуация ред държавни институции се включват да помагат чрез щабовете. Всичко това, в общи линии, са предимствата за един кмет при управление в режим на бедствено положение, макар реално то да означава, че той не може да се справи сам.

Тези са причините много общини през последните години да го обявяват при при първа възможност, без реално да е налично бедствие. Но варненският случай е определено интересен. Абсурдността му най-добре проличава при следното сравнение - София след вчера не е в бедствено положение, Варна е в цели 9 дни".

А развитието от около 19 часа същия ден бе, че в социалните мрежи плъзна заповед на Коцев с дата 24 ноември, качена на сайта на община Варна. Проверка показа, че такъв документ наистина има (може да бъде прочетен тук - заповедта най-отгоре). Следва да се уточни, че сайтът на община Варна е така организиран, че кметските заповеди и други документи не се изнамират лесно - което обяснява защо никой до този момент не е забелязал заповедта на Коцев. А защо той е мълчал - още по-голяма енигма. Съгласно заповедта кметът удължава бедственото положение до 3 декември. Мотивът - продължаващи аварийни дейности и лоша прогноза за 25 и 26-и, които реално не бяха драматични. Така се събира период от общо 2 седмици след урагана в бедствено положение. А "Сега" така и не получи отговори.

Всъщност, от общинския сайт е видно, че Коцев издава общо три заповеди за бедственото положение. Първата е от 19 ноември, тя постановява срок на бедственото положение "до изричната му отмяна" - това го бе обявил публично. Но с дата 24 ноември има още две, за които не се знаеше - една, коригираща първата в частта с изричната отмяна, и определяща  7 дни като срок от началото на бедствието; веднага след това идва и друга заповед, а именно  - за удължаване до 3 декември.

Във вторник Коцев обяви, че бедственото положение ще бъде отменено в сряда. "Работим и за вилните зони и селата, защото и там живеят варненци. Дал съм срок до утре всички фирми и екипи да се справим с щетите от бурите и ще обявим край на бедственото положение", написа той в поредния си пост във "Фейсбук". "Община Варна беше оставена само с една фирма за зимно поддържане - за район „Аспарухово”! Подчертавам - една фирма за един от районите на Варна. Варна има 5 района. Останалите четири са били оставени без зимно поддържане", каза още той. Обяснение за заповедите, датите и публичното премълчаване липсват в поста. Писанието бе дълго, по много теми, включително как в работния му кабинет миришело лошо:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата