Медия без
политическа реклама

Кирил Петков съди Борисов за половин милион лева

Време е да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати, обяви лидерът на ПП

24 Авг. 2022Екип на Сега
БГНЕС
Кирил Петков

Бившият премиер и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съди предшественика си и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за клевета. Той настоява да получи половин милион лева обезщетение. Новината съобщи самият Петков на излизане от Софийския районен съд.

"Заведох дело срещу Бойко Борисов за клевета за половин милион лева. Този човек вече е осъждан за клевета, доказан лъжец. Омръзна ми да го слушам, всичките му лъжи за посредници, за комисионни, за всякакви клевети, които той непрекъснато говори навсякъде, така че време е да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати", каза Петков пред очакващите го репортери. "Жалбата е за това, че Борисов каза, че сме вземали средства от посредници и сме взимали комисионни", заяви Петков.

Петков коментира и окончателното съдебно решение, че арестът на Борисов през март е бил незаконен. Той посочи, че това е било само първата стъпка, която ще бъде завършена след 2 октомври.

За клевета може да се води гражданско или наказателно дело от частен характер - в него не участва прокурор, а тъжителят е обвинител. Гражданските дела с искове за над 25 000 лв. обаче се гледат от Софийския градски съд, а не от районния, където Петков е внесъл документите си. Пред "Сега" Петков уточни, че иска срещу Борисов да бъде образувано наказателно дело. За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. 

По информация на "Сега" той е внесъл в районния съд жалба от около 60 страници.

ПОВОДЪТ ЗА ДЕЛОТО

По-рано днес Борисов и хората му проведоха брифинг, на който обвиниха кабинета „Петков”, че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на „Газпром”, за да облагодетелства свързани с „Промяната” фирми.

Пред журналистите ексдепутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев начерта цяла схема на специално приготвена дъска. Той твърди, че правителството на Петков е купувало до последния си ден газ на цена 110 евро за мегаватчас от румънското дружество WIEE, което е притежавано на 100 процента от швейцарското поделение на „Газпром”. По думите на Добрев, ако българската държава беше запазила договора с руския енергиен гигант, сключен от кабинета „Борисов”, щеше да купува газ за 86 евро за мегаватчас. Разликата между 86 и 110 евро, смятат герберите, се поделя между „офшорки на Промяната” и „Газпром”.

Самият Добрев обаче призна по време на брифинга, че партията му няма доказателства за обвиненията си, а просто смята, че няма друго обяснение за това, че кабинетът „Петков” е купувал газ на по-висока цена.

Още по темата