Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Промените остават една мечта

"Не вярвам г-н Борисов да иска правосъдна система, която да го вкара в затвора", обясни премиерът нежеланието си да преговаря с ГЕРБ

09 Юли 2022
БГНЕС

"Не можем да седнем на една маса с Борисов, Пеевски и Слави Трифонов". Така отговори премиерът в оставка Кирил Петков на Мария Цънцарова от bTV, след като тя го попита защо не е успял да намери подкрепа за съставяне на нов кабинет. "Когато говорим за марки като ИТН, ГЕРБ, ДПС – това са неодушевени думи. Зад всяка една от тези думи стои човек и нека кажем кои са хората, които реално взимат решения. Зад ГЕРБ стои г-н Борисов, зад ДПС стои г-н Пеевски, зад ИТН стои г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев. И всъщност въпросът беше готови ли сме да седнем заедно на една маса с един от тези хора", поясни той. "Както днес Борисов каза: "аз съм щедър, давам трима депутати". И това, което ние решихме, е, че не сме готови, защото аз лично не вярвам, че господин Борисов би искал да има правосъдна система, която може да го вкара в затвора." Нежеланието да разговаря с ИТН той аргументира с настояването да изхарчат 3.9 млрд. лева за осем фирми - т.нар. "бебета на Гроздан", а по отношение на Делян Пеевски - "целият български народ ще ни разбере, че няма как с него заедно да променим България към по-добро". 

Петков отрече обвиненията за "купуване" на депутати: "Борисов, Трифонов и Пеевски не могат да разберат, че човек може да има влияние чрез кауза. Нашата битка ще бъде години и тя изисква хора." "Не може да разчитаме на нито един депутат, който в 5 часа следобед ще тича при г-н Борисов и ще го пита за неговото мнение. Появиха се много политически брокери. Ние търсим само съмишленици", заяви Кирил Петков и допълни, че на следващи избори ще им трябват минимум 20 000 съмишленици. "Ние сме тук за дългата игра. Властта не е на всяка цена, каузата е на всяка цена."

"Отивайки при г-н Борисов с пурата, все едно отивате при някой от Сицилия", изрази той отношението си към своя предшественик и каза, че е сменил мебелите в кабинета в Министерския съвет, защото всявали страх. "Когато Бойко Борисов казва нещо, мисля, че трябва да търсим истината точно в обратната теза. Той чете доклада на АДФИ като дявола - Евангелието", уточни премиерът в оставка и насочи вниманието към стр. 19 на документа за АМ "Хемус", където се казва, че ценообразуването е силно надвишено и е нарушен законът за обществените поръчки. Днес Борисов в Бургас заяви, че въпросният доклад го оневинява напълно. 

Кирил Петков оцени справянето на правителството с тежката криза с много добър "5", а по македонския въпрос даде на българската дипломация дори 5.50, включително на министърката от ИТН Теодора Генчовска.

Той обаче призна, че шест месеца по-късно "промените остават само една мечта" при липсата на парламентарно мнозинство. И че за да бъдат приети законите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост е "нужен нов парламент".

"Газ за зимата ще има, независимо кой ще управлява", наблегна още Петков. "Газът, който ще потече по гръцката връзка след някоко седмици,  е три пъти по-евтин от този на "Газпром". По "Турски поток" нито една газова молекула не тече и  няма да тече за България. Това, че успяхме за 6 месеца да довършим гръцката връзка, беше безпрецедентен успех", коментира той.

Водещата не пропусна да попита и за изгонването на руските дипломати. "Митрофанова беше много агресивен дипломат от самото начало. Нарече българското правителство подлоги. На 3 март каза, че войната в Украйна е като Руско-турската освободителна война. Сложи България в списъка на неприятелските държави", припомни Кирил Петков, но "ако кажа с кои политици са взаимодействали руските шпиони, г-н Гешев веднага ще ми повдигне обвинение". Той заяви, че класифицирана информация е и кои са получавали по 4000 лева за проруска пропаганда.

По отношение на спряганите общи листи с "Демократична България" на следващите избори, Петков се измъкна, че такъв разговор между партиите не е воден. Но "те са много близки наши приятели. В едно бъдещо управление ние ще бъдем партньори със сигурност", допълни той. Петков не изключи разговори с БСП или ДБ, ако някоя от тях получи третия мандат за съставяне на правителство. Заяви, че е готов да отстъпи встрани, както вече го е сторил за премиерския пост. Ако се стигне до правителство в третия мандат, той си го представя подкрепяно от мнозинство от 121 депутати, което означава още шестима от ИТН да бъдат убедени да напуснат. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата