Quantcast
Кирил Петков посяга към електората на ДБ, а не на ИТН | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков посяга към електората на ДБ, а не на ИТН

Новата партия се обръща към градската десница, анализира социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова
9 346
 Илияна Кирилова
Кирил Петков

Новата партия на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната", се прицелва в електората на ДБ, стана ясно от думи на социолога от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова днес. Тя анализира пред bTV, че посланията на бившите служебни министри са насочени към сегмента "градска десница". И така очерта разликата с ИТН. Докато формацията на Слави Трифонов се позиционира като антисистемна, обирайки гласовете на гневни и ощетени от политиката хора, то "Продължаваме промяната" не е антисистемна - тя е отворена към всички партии и се стреми да привлече активни прагматични българи, непредставени във властта. Според нея ИТН прилага стратегията "Срещу всички"; "Продължаваме промяната" пък просто иска да даде шанс за управление и не слага "червените линии", за които слушахме много през последните месеци. Така се очертава двете партии да имат съвсем различен електорат, като най-новата не отнема гласове от своя малко по-млад побратим.

Димитър Ганев от "Тренд" също вижда конкуренция между "Продължаваме промяната" и ДБ. Той коментира, че досега ДБ е легитимирала кое управление е добро или лошо. Но коалицията губи този статут. Вече и "Продължаваме промяната" може да посочва, легитимирайки следващото правителство. 

Димитрова потвърди вече известните данни, че формацията на Петков и Василев бе събрала 8-9% одобрение още преди формалното си афиширане. Скоро социологическите агенции ще оповестят данни и за времето, в което двамата се превърнаха в партийци.    

Още

Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията, реши КС

27.10.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6590
Кирил Петков иска изслушване пред Мата Хари
К. Петков атакува КС с искане за публичен процес за гражданството си