Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Нови избори ще са пагубни

Долно е да записваш хора, с които работиш, смята премиерът

14 Юни 2022Обновена
БГНЕС
Кирил Петков

Още едни избори ще са пагубни и загуба на историческо време, заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти. "Продължаваме разговори с много хора. Идеята е всеки един да осъзнае огромната отговорност, която носи. Ако нямаме 22 законопроекта до края на годината, губим и спираме 12 млрд. европейски средства, актуализацията на пенсиите не се случва, младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения, цените на горивата продължават да нарастват, а вероятно есента идва още една COVID-вълна", обясни премиерът.

Петков отново похвали напусналите ИТН. "Видяхме, че има смели и отговорни хора и сега техният пример трябва да бъде последван. Фокусирали сме се да имаме 121 депутати, които да нямат зависимости - никой да не спира промяната в антикорупционната комисия, никой да не спира бюджета. Радостин Василев и депутатите казаха, че тяхната лоялност е към България. Сега въпросът е техният пример да бъде последван от още 7 човека", каза той.

"Първо аз не чух заплаха. Те се опитват да направят инсинуации, записи. Долно е да записваш хора, с които работиш", коментира премиерът записа на Радостин Василев от телефонния му разговор с депутата от ИТН Христинка Иванова.

 

УПРАВЛЕНИЕ САМО С ЯСНО МНОЗИНСТВО

Правосъдният министър Надежда Йорданова отказа да коментира как напрежението между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ"  ще се отрази на продължителността на живота на Народното събрание, предава БНР. Тя заяви, че позицията на ''Демократична България" е, че едно управление е възможно, само ако има ясно мнозинство.

Отказът на Йорданова да коментира отношенията между ПП и ИТН е и заради факта, че в рамките на четворната коалиция ДБ имаше собствено споразумение с "Продължаваме промяната". Министърът подчерта обаче, че партията ще се съобрази с това, което ще се оформи като мнозинство, и с начина, по който ще се дава от някого в Народното събрание.

Самата тя смята да следва работния си график, разписан до края на годината.

 

ДЕЙСТВИЯ ПО СЪВЕСТ, А НЕ ПО ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ

За предаването на БНР "12+3" заместник-председателят на Народното събрание от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов заяви, че ПП търси подкрепа за конкретни законодателни решения, а не депутати, които да се присъединят към партията. 

Зам.-шефът на парламента подчерта, че поведението на "Продължаваме промяната" не е фокусирано върху оставането във властта на всяка цена като крайна цел. И добави, че не се страхуват от нови избори, ако се стигне до това.

По повод това, че утре ще влезе на първо четене в пленарната зала актуализацията на бюджета, Иванов призова "всеки един народен представител да действа по съвест, а не по партийна принадлежност".

Според Иванов Министерството на регионалното развитие е взривило коалицията. И припомни, че първият раздор е първото решение за АПИ, когато трябваше да се отпуснат 1,5 млрд. лева, а министър Гроздан Караджов настояваше да се отпуснат без необходимата отчетност и прозрачност при тяхното разходване. ''Това се повтори сега, когато обаче г-н Караджов претендираше за сума от над 6 млрд. лева, което щеше да е абсолютен прецедент за бюджет на АПИ в историята на страната", заяви Иванов.

По думите на зам.-председателя на парламента от ИТН бягат от темата "Капитан Андреево" заради съмнения, че там са замесени интереи на хора, свързани с ИТН.

Иванов също така изказа мнение, че ръководството на ИТН е в колаборация с ГЕРБ и с ДПС. "Това се видя по отношение на избора на гуверньор на БНР. Ясно се видя как ДПС подкрепяше кандидатурата на г-н Каримански. ДПС беше единствената ПГ, която го подкрепи, освен неговата ПГ на ИТН".