Медия без
политическа реклама

Като по чудо се размина нова авария с влак в Лом

Вандали са срязали спирачките на 87-тонната машина

03 Юни 2024
За щастие локомотивната бригада навреме е видяла срязаните спирачки.
Илияна Кирилова
За щастие локомотивната бригада навреме е видяла срязаните спирачки.

Като по чудо се размина нова авария с влак с много по-опасни възможни последици от последния инцидент на Централна гара. Вандали разбиха прозореца на локомотив в Лом и срязаха спирачките му. За щастие локомотивната бригада е забелязала проблема навреме.

87-тонна машина е била на гарата в Лом. През нощта срещу 1 юни е счупено предното стъкло. Срязани са пет маркуча от спирачната система. "Огледите на локомотива ще продължат. Локомотивът е трябвало да подкара първия пътнически влак от Лом за Брусарци. При вдигането на локомотива бригадата забелязва счупването на стъклото. Маркучите са били срязани", обясни инж. Еленко Кирков, ръководител район пред Би Ти Ви. Срязани са три маркуча за спирачките на вагоните и два за машината.

"Те са най-опасни. Те оставят локомотива без всякакви спирачки и той става неуправляван - 87-тонна машина. Ако бяхме тръгнали да закачаме машината за вагоните, инцидентът на Централна гара щеше да изглежда като детска играчка. Щеше да има много щети", категоричен е той.

По думите му локомотив със срязани спирачки е все едно да се пуснат два автобуса да се движат без спирачки. "Аз съм в железопътната система от 1997 година. За първи път такова нещо ми се случва – да се посегне на спирачна система. И в сводките не съм го виждал. Това нещо е смъртна присъда за локомотивната бригада и пътниците", допълни Еленко Кирков.

По "стар навик" локомотивната бригада е огледала машината преди влака да потегли. Тогава е установено, че маркучите са срязани. Засега извършителите остават неизвестни.

Машината в момента е в локомотивното депо в Мездра.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

влакове, авария

Още по темата