Медия без
политическа реклама

Като няма държава, хората от наводнени села сами стават държава

Жители в Карловско твърдят, че са оставени на произвола

29 Яну. 2023Обновена
 Единствената връзка от село Слатина към останалия свят е този мост, който се руши.
FB/Yordanka Semkova
Единствената връзка от село Слатина към останалия свят е този мост, който се руши.

5 месеца след наводнението в Карловско болката на хората е една: "Изоставени сме! Никой не ни обръща внимание. Принудени сме да се оправяме сами!". Споделят, че действия по възстановяване на инфраструктурата или превенция срещу ново бедствие се случват само за кратко, след като организират протест или се разшуми след медийни репортажи.

Картината е наистина сюрреалистична. След като централата и местната власт нехаят, хората са принудени сами да вършат някои от жизненоважните неща. Така например в Слатина жителите сами си построяват... мост. Той свързва двете части на селото през дере. Строителни материали, машини... - всичко е осигурени от самите хора. А община Карлово после не прави дори минималното - да обезопаси преминаването, да сложи парапети и т.н. Все още мостът към съседното село Розино го няма, вероятно защото хората отново не са си го направили сами.

"Дерето в селото бе изчистено. Но има участък в долния край на селото, където Стряма на практика е без корито. Тя остана така, както се бе разляла след наводнението. Водата е на 40 метра от къщите и на 20 от помпената станция - никой не взема мерки", споделя Йорданка Семкова. От нейни снимки в социалните мрежи се вижда как единственият мост, свързващ селото с останалия свят, ерозира откъм подстъпите. Но отново никой не взема мерки. На други места дървесина и камъни създават предпоставка за бентове.

Жители на Богдан пък сами са разширявали коритото на местната река. Това е станало в нощта преди да бъде обявено бедственото положение, което тече в момента за селото и Каравелово. Самото бедствено положение бе обявено миналата седмица след валежи - по-скоро превантивно поради огромния страх да не се повторят бедите от септември.

Милена Нечева от Богдан разказва, че пет месеца по-късно не може да си влезе в дома. Близкият мост е все така разрушен, а алтернативната пътечка била пометена при бедствието. "С двете ни деца живеем при родителите ни", споделя жената.

Както в Слатина и Богдан, така и в Каравелово поради насипването през септември много от дворовете и други части от селата в момента са под нивото на улиците. Така при дъжд се образуват морета от вода, които няма къде да се изтекат.

Преди три дни на място министърът на регионалното развитие Иван Шишков обясни, че възстановителите дейности се бавят, защото са бавни процедурите по закона за обществените поръчки. Но хората не могат да чакат. Да се изчистят коритата!; Да се представи пълна информация за изразходваните до момента средства!; Независима комисия да направи нов опис на щетите в домовете!; Да се възстанови инфраструктурата! - всичко това са само част от исканията им.

 

МЕЖДУВЕДОМСТВЕНА КОМИСИЯ

Хората от Карловско се оплакват, че местната власт не им е предоставила информация и съдействие за възможността да кандидатстват за средства пред междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МВР. По принцип с нея най-често взаимодействат общините, но нормативната уредба допуска да се отпускат пари и на частни лица. Проблемът е, че има подоходен критерий, който реално изключва огромната част от населението. Все пак при липсата на информация нито един засегнат жител от Карловско не е кандидатствал. От село Трилистник, община Марица, което също пострада през септември, заявление са подали 120 души.

 

ВРЕМЕТО

Ситуацията със сегашното бедствено положение в Каравелово и Богдан е сравнително спокойна. От вчера времето се стабилиза, спря да вали. Като цяло този път има и активни действия на място от общинската управа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата