Quantcast

Медия без
политическа реклама

Караянчева директно обвини Радев, че води кампания срещу ГЕРБ

Срещата на президента с Веселин Марешки се изроди в размяна на остроти и откровени обиди

12 Яну. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Консултации с ПП ГЕРБ за провеждането на избори

Консултации с ПП ГЕРБ за провеждането на избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани

Posted by Румен Радев on Monday, January 11, 2021

На чисто политически релси преминаха консултациите при президента Румен Радев, които той организира с мотива да бъдат намерени най-добрите мерки и подходи за провеждане на коректни избори при извънредната ситуация. На срещите му с парламентарните политически сили във вторник държавният глава се сблъска най-напред с управляващите от ГЕРБ, които пряко го обвиниха, че оглавява кампания срещу партията им. А след това трябваше да отговори на исканията на опозиционната БСП да предостави публични уверения, че поддържа добри отношения със социалистите. Патриотите въобще не почетоха поканата му, а лидерът на "Воля" Веселин Марешки направо го засипа с обиди пред включените камери на медиите.

ГЕРБ СЕ НАХВЪРЛИ С ПОЛИТИЧЕСКИ ОБВИНЕНИЯ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА

Представители на ГЕРБ се отзоваха на поканата на президента да обсъдят с него предстоящите парламентарни избори, въпреки че водачът им Бойко Борисов разкритикува консултациите, организирани от Радев, като опит да си „измие ръцете” за евентуално отлагане на вота след 28 март. Очаквано, след месеци на тежък конфликт между управляващите и „Дондуков” 2, срещата премина с очевидно напрежение и размяна на остроти.

За това основна роля изигра избраният от ГЕРБ председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която водеше групата представители на партията на срещата. Караянчева се оплака, че всички говорят за доверие в изборите, а в същото време в последните месеци в публичното пространство се насаждали твърдения, че вотът ще бъде купен и манипулиран от управляващите, което удряло по авторитета на институциите. „За съжаление, г-н президент, вие също участвахте в такова говорене”, обърна се шефът на парламента към Радев, който я слушаше мълчаливо. След което Караянчева направо го обвини, че събира на разговори политически фигури с нулеви шансове да влязат в Народното събрание, които обаче разпространявали внушения срещу партията й. "Едва ли не обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани. Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, да правят внушения на българските граждани. Затова апелирам за по-спокойно говорене, за утвърждаване на авторитета на институциите", призова председателят на НС.

„Нищо подобно”, реагира Радев на нападките. „Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един българин, важна е всяка една партия. Не деля партиите на системни, които присъстват от дълги години в политическия живот, и такива, които сега прохождат. И вашата партия някога е била за първи път на избори. Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас”, допълни държавният глава.  И посочи, че единственият начин да бъдат опровергани съмненията за предстоящи манипулации, е чрез мерките, които властите ще вземат за коректното провеждане на вота. Радев жегна управляващите, като напомни, че пред него бившият им съпартиец Цветан Цветанов е заявил, че изборни манипулации съществуват. „Не знам какво е имал точно предвид, но той явно изхожда от своя опит, така че можете с него да уточните за какво става въпрос”, заяви президентът. С едва скрит гняв, представителите на ГЕРБ отвърнаха, че с Цветанов вече са политически опоненти.

Даниела Дариткова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ, обяви, че фокусът на подобни разговори, трябва да бъде върху мерки за опазване на населението. В тази връзка тя съобщи, че партията й разполага със законопроект, който позволява на всички карантинирани граждани да гласуват чрез мобилни секции. "Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите ние, като най-голяма парламентарна група, смятаме за неприемливи, защото е лоша практика кодексът да се променя непосредствено преди изборите", обяви Дариткова, като удобно забрави, че управляващите са прилагали точно тази "лоша практика" в миналото.

Радев похвали законодателната инициатива на ГЕРБ, но напомни, че българите в чужбина са поискали пред него да се намерят законови решения и за начина, по който те ще гласуват. "Неслучайно се предлага гласуване по пощата. Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден и да се представи в българския парламент", намекна държавният глава за проваления конституционен експеримент на управляващата партия.

Тук се намеси вицепремиерът Томислав Дончев, който отбеляза, че всякакви предложения трябва да се съобразяват с принципите на правовата държава. "Щом трябва да имаме алтернативна Централна избирателна комисия (ЦИК), по тази логика можем да имаме алтернативно министерство на здравеопазването, алтернативен президент, парламент или правителство, което при всички случаи би създало правен хаос", изтъкна той, очевидно визирайки идеята за "паралелна ЦИК", изложена от бившия омбудсман Мая Манолова пред президента. Дончев беше категоричен, че гласуване по пощата или онлайн не може да бъде организирано в оставащото до изборите време, без да се създадат опасения за действителността на резултатите.

"Да уточня - не всички изказани при консултациите мнения са мои. Има различни идеи, но ще помоля да не се асоциират всички с мен. Няма никакво решение за българските граждани зад граница, които са карантинирани и ще бъдат затруднени да упражнят конституционните си права. Затова моля да не се зачерква нито една опция", меко го упрекна в отговор държавният глава.

БСП И РАДЕВ ИЗНЕНАДВАЩО СЕ ЗАЕХА ДА СИ ИЗЯСНЯВАТ ОТНОШЕНИЯТА

Разговорът на държавния глава с БСП поднесе голяма изненада. Първото, което направи соцлидерът Корнелия Нинова, която лично дойде на "Дондуков" 2, беше да поиска от Румен Радев да разсеят заедно "внушения" в публичното пространство, че левицата и президентът воюват помежду си. "Ние не воюваме с президентската институция и тук с моите заместници в партията и в парламентарната група бихме искали да чуем вашето мнение по този въпрос, за да затворим тази тема", обърна се тя към президента. С други думи, настоя да говорят публично по чисто политическа тема по време на консултации, посветени на организацията на изборите.

Радев изобщо не се смути, а откликна веднага, сякаш беше предварително подготвен за подобно развитие. Той увери, че с неговия заместник Илияна Йотова не са забравили подкрепата, която са получили от социалистите на президентските избори през 2016 г. "Аз не искам да разсейвам нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме раздор с БСП. Напротив, навсякъде, където ходим в страната, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог с всички български социалисти. Ние сме подкрепени от БСП, поели сме ангажименти да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива, по-успешна България и никога по никакъв повод не сме отстъпвали от този свой ангажимент. Винаги сме подкрепяли усилията БСП да се изгражда като силна опозиция, от която България има нужда, защото без силна опозиция, демокрацията залинява", подробно разясни той позицията си. А накрая дори благодари на Нинова, че е повдигнала въпроса. Включи се и вицепрезидентът Йотова, бивш социалист, която заяви, че не е забравила откъде е тръгнала и няма намерение да се отказва от своята принадлежност. С видимо облекчение водачът на БСП на свой ред им изказа благодарност, че са разсеяли споменатите "внушения".

По отношение на изборите Нинова намекна, че въвеждането на гласуването по пощата е закъсняла мярка, тъй като е възможно само след активна регистрация на избирателите, каквато не е проведена. "Иначе просто би било едно добро пожелание и един разписан текст в Изборния кодекс, който няма да имаме време да приложим", отбеляза тя. За датата на вота соцлидерът заяви, че това е решение единствено в правомощията на държавния глава, в което БСП няма да се намесва, защото така или иначе партията била подготвена за избори. За машинното гласуване обяви, че управляващите "системно" го саботират, включително с внушения, че е опасно за здравето на гражданите. "Това е политическа воля да няма машинно гласуване", беше категорична Нинова. Тъй като няма да има възможност за класически предизборни кампании заради ограниченията, БСП подкрепя идеята за справедливо разпределение на времето за политическа реклама в обществените медии за всички изборни участници - големи и малки.

МАРЕШКИ КЪМ ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА: ВИЕ СТЕ ПОРЕДНИЯТ СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛ НА "ДОНДУКОВ"

Срещата между президента и водача на "Воля" Веселин Марешки се превърна в неприятна размяна на остроти и откровени обиди, за което основната вина носи варненският бизнесмен. "Упражнението днес в навечерието на изборите ние го считаме като абсолютно безсмислено, безцелно, като израз на уплаха, може би некомпетентност, на страх да се поеме отговорност за избиране на датата на изборите, което е във вашите правомощия", обяви Марешки пред Радев. Той нападна държавния глава със странното обвинение, че бетонирал ГЕРБ на власт със своето служебно правителство от 2017 г. "Миналата година с този призив "Мутри - вън!" де факто изкарахте мутрите на площада и притъпихте устрема на стотици хиляди българи, които се надяваха на промяна", продължи Марешки. Гласуването по пощата определи като "екзотична идея" - също както направиха от ГЕРБ, а накрая заяви своето пълно доверие в здравните власти.

Така предизвика гнева на президента. "Оценявам високо вашата откровеност. Така се полага в един конструктивен дебат. Но да ви кажа: некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел. Вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които никой не е чул. Но вие го правите. Декларирате, че сте готов да подкрепите нещо, което не съществува още ... Предлагам ви - аз ви слушах с достатъчно самообладание - повече коментари по адрес на президентската институция да не слушам. Да започне по такъв начин предизборна кампания не приемам. Имате разумни предложения, дайте да се концентрираме върху тях. Ако бяхте чели и сегашната конституция, щяхте да знаете, че консултациите са напълно в срок", отвърна му Радев.

"Съжалявам, че така ги приехте моите откровения. Вие какво получихте, че да се отмятате от датата на изборите?", реагира Марешки. Радев веднага го сряза: "Г-н Марешки, прочетете конституцията! Датата на изборите се определя с указ на президента. Вие видяхте ли досега мой указ?" Разговорът продължи с откровено заяждане между двамата. Марешки намеси и Цветан Цветанов: "Той стои тук пред вас и вие не му задавате въпроса: кажете тук пред камерите какви са машинациите? Аз не бих го оставил да си тръгне, докато не каже." "Не всички имаме вашата физическа сила, доказана при други обстоятелства и на други места", саркастично реагира президентът. "Ами, то и умствената ми е доказана в живота", отговори Марешки, на което Радев каза: "Явно умствената ви е на ниво екстрасенс - да подписвате неща без да ги четете."

Накрая държавният глава подкани варненския бизнесмен да каже нещо по същество, на което Марешки изригна: "За съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да ви говоря, но вие това заслужавате. Такъв сте си. Не казахте нищо срещу картела, не казахте нищо срещу тези, които ограбват българите. Не направихте нищо. Един безсмислен, пропаднал мандат. Надявам се следващият президент да осмисли тази институция." "Пожелавам ви да се кандидатирате за президент и да докажете всичко това ... Вие с тази политика твърдо сте се устремили извън парламента", отвърна му Радев. С което злощастната консултация приключи.

Ето и запис на разговора между двамата:

Консултации с ПП „Воля“ за провеждането на избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани.

Posted by Румен Радев on Tuesday, January 12, 2021

 

ДПС СЕ ЗАГРИЖИ ЗА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ

От ДПС на практика не представиха никакви конкретни предложения. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ акцентира върху специфичен проблем, който засяга неговата партия - провеждането на предизборна кампания в условията на пандемия. "За никого не е тайна, че нашата предизборна кампания не разчита на медии, а се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата с избирателите", посочи Карадайъ. Но уточни, че откриването на нови подходи за кампания в настоящата ситуация е допълнителна задача за партията, без да даде конкретни решения.

За датата на изборите водачът на ДПС се ограничи да каже, че очаква да чуе от държавния глава неговата логика при определянето й. Най-много Карадайъ говори за машинния вот - но само повтори многократно изказваните позиции на движението, че е допусната грешка със смесването на хартиено и машинно гласуване, както направиха управляващите. Той наблегна и върху гласуването на българите в чужбина - отново за да повтори честите упреци на ДПС, че се ограничават конституционните им права, под което партията винаги има предвид българските граждани в Турция.

Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев даде да се разбере, че движението по-скоро отхвърля идеята за гласуване по пощата. Като аргумент за скептицизма си той посочи сериозното недоверие към този метод на последните президентски избори в САЩ. "Ако големите демокрации не могат да осигурят чрез този начин на гласуване доверие в изборния процес, съмнявам се, че неукрепнала и неопитна демокрация като нашата ще успее да го направи", заяви Цонев. "Зависи от организацията, зависи от институциите, зависи от управляващите", отвърна Радев.

ПАТРИОТИТЕ НАПЪЛНО ПРЕНЕБРЕГНАХА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

На консултациите бяха поканени за участие от 13.15 часа същия ден и „Обединени патриоти”. Техни представители обаче изобщо не се появиха. Още сутринта Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че коалиционните партньори на партията й няма да се включат.

По-късно Искрен Веселинов, депутат от ВМРО, излезе с позиция във Фейсбук, в която определи консултациите като „риалити шоу”. Веселинов обяви, че партията му отхвърля гласуването по пощата – една от инициативите, за които президентът неизменно настоява да се дискутира. По думите му така се атакува поправката в Изборния кодекс, прокарана от патриотите през 2016 г., с която се ограничават секциите в Турция.

„Преди 4 години „Обединени патриоти" спряхме автобусите на границата и не позволихме в българския парламент да влезе още една турска етническа партия - ДОСТ. Днес няма да позволим никой да направи „подарък" от 10-15 депутата на новите-стари любимци на Султана - ДПС. Все едно ни е защо иска да си купи тяхното благоволение”, написа Веселинов.

"АТАКА" НАСТОЯ ЗА МЕРКИ СРЕЩУ "МЪРТВИТЕ ДУШИ"

Последната консултация на Румен Радев беше с "Атака". Представителите й, начело с партийния лидер Волен Сидеров, дойдоха до един без защитни маски. "Като стари и опитни политици, ще хванем бика за рогата", започна Сидеров. Той определи като най-съществен проблем наличието на огромен брой "мъртви души" в избирателните списъци - около 600 000 по негови твърдения. На второ място, вождът на "Атака" открои като проблем държавната фирма "Информационно обслужване", която обработва изборните резултати, и настоя дружеството да бъде подложено на одит, а в управата му да влязат представители на гражданското общество.

Радев посрещна с одобрение повдигнатите от Сидеров теми. Президентът посочи, че проверка на избирателните списъци може да се направи, което обаче зависи от изпълнителната власт. По отношение на "Информационно обслужване" той напомни, че миналата година управляващите прокараха законова промяна, с която записаха директно в Изборния кодекс дружеството като единственото, което може да извършва изчисляването на изборните резултати. "Това означава пожизнен монопол. С такъв подход "Информационно обслужване" се превръща в черна кутия", каза Радев. И обеща да продължи да поставя тези проблеми на дневен ред. 

ОКОНЧАТЕЛНО

Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на консорциума "Български машини за гласуване", който бе отстранен от ЦИК от процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на устройствата за вота, съобщиха от съда. 

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Гърци купуват тонове олио от България и го връщат с оцветители като зехтин

03 Дек. 2023

В София пак се надига недоволство срещу хорото пред Народния театър

02 Дек. 2023

ГЕРБ и ПП-ДБ пожертваха ръководството на НЗОК заради раздорите си

01 Дек. 2023

ГЕРБ обяви бойкот на парламента

05 Дек. 2023

Спецов почисти наред - Божков, "Барселонагейт", имоти в Гърция и Дубай

03 Дек. 2023