Quantcast

Медия без
политическа реклама

Каракачанов: Блокираме Скопие за ЕС, ако няма решение за Гоце Делчев

Ако не се раберат историците, ще спрем още първата конференция, твърди българският вицепремиер

10 Септ. 2020

България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако двустранната историческа комисия не седне на масата и не постигне съгласие. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за македонската ТВ24.

"Три години откакто е подписан Договорът за добросъседство македонската дипломация отбягва решаването на проблемите. Македонската страна отбягва становищата на историците, за да не се стигне до решаване на въпроса за Гоце Делчев и с това показва, че Скопие няма желание да води истински диалог", казва Каракачанов.

По негови думи, почти половин година след като държавите в ЕС одобриха началото на преговорите със Северна Македония и Албания, никой не може да влияе на България за промяна на това решение, тъй като само тя прави компромиси.

Министърът коментира темата след вчерашна техническа среща в Брюксел за преговорната рамка, която ще бъде използвана за диалога със Северна Македония и Албания. Македонската "Нова ТВ" отбелязва, че Скопие очаква преговорната рамка да бъде обявена скоро, а първата междуправителствена конференция да стане до края на годината.

Още по темата