Медия без
политическа реклама

Калин Стоянов: СДВР разследва подписите за "Да запазим Корал"

09 Май 2024
Калин Стоянов, шефът на СДВР Любомир Николов (вдясно) и изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев
БГНЕС архив
Калин Стоянов, шефът на СДВР Любомир Николов (вдясно) и изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал". Това потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Производството се ръководи от СДВР, а подробности по него може да даде прокуратурата, поясни той.

Само преди дни, стана ясно, че още от миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим Корал". Това обяви Софийската районна прокуратура, след като "Биволъ" излезе с публикация, в която се твърди че Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с цената на фалшифицирани документи и фактическа измама, представени на Агенцията по вписванията от Лена Бориславова. 

"Производството е образувано за това, че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Лена Бориславова по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на Кирил Петков от длъжността член на УС на Сдружение "Да запазим Корал" и избирането на негово място на Мартин Драгулев. Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на сдружението, за което се твърди, че е проведено на 6 май 2021 г.", гласеше съобщението на държавното обвинение. От него се разбра, че за изминалата почти година са разпитани 10 свидетели и са проведени оперативно-издирвателни мероприятия. "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура.

"В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенцията по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк", обяснява още прокуратурата, без да дава подробности.

Подготовката за изборите на 9 юни върви нормално. Има постъпили три сигнала от миналата седмица - 2 за евентуално купуване на гласове и един за нарушения на изборното законодателство, но те не са потвърдени към момента, каза още Стоянов-

Утре областните директори на МВР и представители на ДАНС и прокуратурата ще обсъждат конкретни мероприятия, насочени срещу изборните престъпления. 

Вътрешният министър Калин Стоянов коментира още, че не одобрява реорганизацията на движението в центъра на София. Според него ще възникнат задръствания. Това, което се прави, е хубаво, но първо трябва да бъдат осигурени паркинг за автомобилите в центъра и чак тогава да се мисли за велоалеи, посочи Стоянов. 

Вътрешният министър връчи ключовете на 40 нови високопроходими автомобила на "Гранична полиция".

Със сигурност ще се наложи командироване на служители за орана на южната граница през лятото и есента,  каза директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов пред журналисти, който участва в церемонията по получаването на ключовете. Сравняваме ежеседмично и ежемесечно данните ни и натиска с миналата година и вадим изводите. Към момента поддържаме между 3 и 4 пъти по- нисък мигрантски натиск, каза Златанов.

Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти във вътрешността на страната и на изходите. Това означава, че пътят през България за тях през тази година е много по труден, отколкото е бил през миналата година. Всички данни - и наши, и на европейските партньори, говорят за около 3 - 4 пъти по-ефективна наша работа, каза още Златанов.

Затегнали сме работата по всички възможни показатели - ограничаване на канали за трафик на мигранти, така и в самата физическа охрана. Изкарахме близо 5-6 месеца без никакви командировани сили на границата, каза Златанов.

Според него натискът на мигранти през лятото ще се увеличи.

 

 

Още по темата