Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът обсъжда лични осигуровки за държавните служители

Сега тяхното пенсионно осигуряване е изцяло за сметка на бюджета

02 Ноем. 2023ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Илияна Димитрова
Асен Василев продължава да търси начин да увеличи осигурителните приходи в НОИ, където недостигът е рекордно висок.

Правителството започва дебат за въвеждане на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители. Това се разбра от думи на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов при откриването на международна конференция за заетост и социална сигурност, организирана от синдиката.

Манолов съобщи, че са били поканени от премиера акад. Николай Денков и финансовия министър Асен Василев на среща днес следобед, за да обсъдят въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители. КТ "Подкрепа" не е против това, въпросът е как ще стане, коментира Манолов по този повод.

Сега осигурителните вноски за държавните служители са изцяло за сметка на държавата, т.е. за разлика от другите, които се делят в съотношение 60:40 между осигурител и осигурен, тук 100% поема осигурителят. Това положение открай време не се одобрява от мнозина експерти. Работодателските организации например отдавна искат държавните служители да бъдат приравнени на останалите и да започнат да плащат своя дял от осигуровката. Синдикатите нямат против, стига възнагражденията да бъдат компенсирани и чистата сума да не се намалява. Именно в това ще е ключовият въпрос, а не се знае какви са идеите на правителството.

Новата тежест за държавния служител ще е около 11% само за държавното обществено осигуряване. В момента за неговите фондове личната вноска на "обикновените" служители е 10,58% (за родените преди 1960 г., за които не се отделят 5% в универсален фонд), а работодателската - 13,72%. За държавните служители 24,30% се плащат от държавата.

Преди време Българската стопанска камара критикува, че сега системата на практика не е солидарна, въпреки че е замислена като такава. Частният работодател внася в НОИ всеки месец осигуровките за своите служители и дължи лихви при просрочие. По същия начин внасят ежемесечно и осигурените. Държавният бюджет обаче внася веднъж на три месеца с трансфер дължимите вноски на държавните служители, като парите за това, разбира се, идват от данъкоплатците. Затова работодателската организация предлагаше и държавните служители да плащат лични осигуровки, като за целта еднократно се увеличат възнагражденията им, за да не се почувства спад в доходите. Освен това настояваше останалата част от осигуровката (на работодателя) да се поеме от съответното ведомство и да се плаща всеки месец. "Това ще ги дисциплинира и ще стане доста по-ясно кое ведомство колко струва на данъкоплатеца", смятат от БСК.

Новата идея на Василев ще е поредна за увеличаване на приходите от осигуровки в НОИ. В същия диапазон е и предложението да се приравнят редица граждански договори на трудови правоотношения, което автоматично ще увеличи осигурителната и данъчната тежест върху тях.

Въпреки заявките за запазване на данъчно-осигурителната тежест, финансовият министър Асен Василев предлага сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г.

Друга идея за увеличаване на осигурителната тежест е вдигането на максималния осигурителен доход, който миналата година рязко се увеличи на 3400 лв. с обещанието в следващите 4 г. да не мърда и междувременно да се намери обективна формула за покачването му.

Очаквайте подробности

 

Още по темата