Quantcast
Кабинетът: Няма да има проблеми с плащането на пенсиите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът: Няма да има проблеми с плащането на пенсиите

Социалното министерство не смята, че забавянето на бюджета ще остави възрастните без увеличение
Обновена
2 700
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Хасан Адемов

Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 г. е гарантирано. Това увери социалното министерство в специално съобщение по повод редица изказвания на експерти, че забавянето на бюджет 2022 ще остави възрастните хора без увеличение през януари.

От 25 декември 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а максималният й размер се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане ще се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто. За да има  равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември 2021 г. пенсии.

Кодексът за социално осигуряване регламентира, че ако бюджетът на държавното обществено осигуряване не бъде приет от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните приходи се събират и осигурителните разходи се извършват съобразно действащите нормативни актове. Това гарантира изплащането на всички пенсии и други социално осигурителни плащания в определените размери, независимо че бюджетът на ДОО за съответната година не е приет, пишат от МТСП. В този случай се разходва месечно до една дванадесета част от разходите, предвидени в бюджета за предходната година.

Именно този регламент обаче поражда опасенията за пенсиите през януари. "След 25 декември коефициентът за година стаж се увеличава от 1,2 се увеличава на 1,35, което означава увеличаване на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има само за 6 дни. От къде ще се вземат тогава необходимите пари", попита пред БНР Хасан Адемов, депутат от ДПС и дългогодишен председател на парламентарната социална комисия.

Иван Нейков пък твърди, че това забавяне няма да се отрази драматично върху пенсиите. "При всички положения в бюджета за тази година са предвидени достатъчно средства. Това е технически решима задача. Големият въпрос е ще има ли някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел", заяви бившият социален министър в интервю за БГНЕС.

КРИТИКИ

ДПС срази с критики преговорите за новото управление. Според Хасан Адемов в тях липсват стратегически цели, а участниците понякога са демонстрирали непознаване на законите. "Преговарящите по програмата на бъдещото правителство не са предложили стратегически цели, а са влизали излишно в детайли", коментира Адемов разговорите по коалиционните приоритети от миналата седмица. Партията му не бе поканена на преговорите, а от "Продължваме промяната" (ПП) неведнъж декларираха, че няма да водят разговори с ДПС и ГЕРБ.

"В тези над 50 позиции, около които се обединиха преговарящите бъдещи коалиционни партньори, липсват стратегическите мерки. Една такава дискусия не трябва да влиза в детайли. Липсват стратегически цели, социални индикатори, няма натурални показатели, разчети. Всичко предстои в бъдеще време. Тези дискусии са просто говорилни... Необходимо е по-ефективно съдържание, което да помогне за изготвяне на програма на управление на следващо управляващо мнозинство", коментира дългогодишният депутат, който няколко мандата бе и председател на социалната комисия в Народното събрание. Според него прави лошо впечатление, че участници в дискусиите са демонстрирали непознаване на действащото законодателство.

Адемов подчерта, че ДПС са за правителство, което да решава проблемите в секторните политики и заяви готовността на движението да бъде съветник на бъдещите управляващи.

 

ГРЕШКА

Попитан дали трябва 120-те лв. добавка за всички пенсионери да бъде запазена до края на извънредната обстановка, Иван Нейков заяви, че е против всяка мярка, която се дава на калпак. „Това е грешката на всички действия в социалната сфера, които не отчитат потребностите и възможностите на хората. Затова за мен е грешка да се дава, независимо каква е сумата, по равно на всички. Хората имат различни потребности. Хората имат и различни възможности. Няма защо да слагаме всички в един и същ кюп. Не трябва да се дава по равно на всички. Трябва да се дава на този, който истински има нужда“, коментира той пред БГНЕС.

Още

Експериментални вътрешности

16.01.2022

Г-н БАЛЕВ

1863
Старият Новак и новият Спартак

09.01.2022

Г-н БАЛЕВ

3360
Асен Василев: Няма да вдигаме парите за заплати в министерствата

09.01.2022

39507