Медия без
политическа реклама

Издигналият руско знаме кмет на Дупница е обвинен за закана срещу полицай

Той се заканил на шефа на РПУ и семейството му, твърди прокуратурата

13 Май 2024
Първан Дангов
Първан Дангов

Кметът на Дупница Първан Дангов е с повдигнато обвинение за закана срещу полицейски началник. Това съобщиха от Районна прокуратура в Кюстендил.

Според обвинението, на 15 март тази година той се заканил по телефона на временно изпълняващ длъжността началник на РУ на МВР в Дупница Йордан Зарев по повод изпълнение на службата му.

"Щом искаш война, ще има война. Ще съсипя теб и твоето семейство", заявил дупнишкият кмет на полицейския началник според обвинението на прокуратурата.  "Освен  срещу временно изпълняващия длъжността началник на Районното управление в Дупница, заканата е отправена и към негови близки - семейството му", заяви зам. районният прокурор Радостина Стоянова, цитирана от БТА. Тя допълни, че за това престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" до пет години.

От прокуратурата казаха, че на Дангов не е налагана мярка за неотклонение. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени дали трябва да се премине към приключване на разследването, казаха още от прокуратурата. 

Днес обвинението на Дангов му е било предявено. Той се с двама адвокати и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

В момента в Районната прокуратура има няколко преписки срещу Дангов. "Има и досъдебни производства, но не сме събрали достатъчно доказателства, за да повдигнем обвинения", казаха още от прокуратурата. Оттам допълниха, че една от преписките е за руското знаме, окачено пред общината в града на 9 май. "Тя постъпи в петък, малко преди 17:00 ч.. В момента се извършва проверка. Наблюдаващият прокурор ще прецени дали да образува досъдебно производство или да откаже това", казаха от прокуратурата.

Само преди дни кметът Първан Дангов (БСП) два пъти окачи на пилона пред общинската сграда руското знаме, редом до българското и до това на ЕС. И двата пъти флагът е бил свален от Николай Табаков, общински съветник от ДБ и кандидат-депутат. Втория път дори го хвърлил в кофа за смет. "Действах под афект, площадът е озвучен със "Вставай страна огромная", а на пилона се вее руското знаме", каза той пред БТА. Дангов пък съобщи, че ДАНС му се обаждали за случая.

 

Още по темата