Медия без
политическа реклама

Изборът на председател на СОС остава за 18 декември

Васил Терзиев призова за по-ранна дата, но безуспешно

07 Дек. 2023Обновена
Васил Терзиев
Илияна Димитрова
Васил Терзиев

Столичният общински съвет не избра председател и днес. Заседанието се отлага за 18 декември, като опит за излъчване на кандидати днес изобщо не бе направен. Още в началото на заседанието се разбра, че вчера партиите са получили покани за разговори и избор днес няма да се състои. Опитът на столичния кмет Васил Терзиев да се договори за по-ранна дата за избор - 11 декември, понеделник, не успя.  

„Не смятах да говоря днес, тъй като няма какво ново да споделя като основни дейности, смятам, че доста прозрачно подхождам. Вратата ми е отворена за всеки, който търси решение от моите компетенции. Но ми се ще всеки да знае колко е важно да имаме избран председател. Много проблеми на града имат материално измерение и не могат да се случат. Може да загубим много пари, да не можем да посрещнем плащанията, да работим със стара план-сметка за чистотата и стара рамка за транспорта“, каза Васил Терзиев. Той уточни, че по стария програмен период за ВиК проектите трябва да се пренасочат спешно 77 млн. лв., за което е необходим общински съвет, иначе има риск да се загуби вече дадено финансиране от 42 млн. лв. София няма да може да кандидатства и за други 200 млн. лв. по новия програмен период.

По-рано от думите на съветниците се разбра, че вчера са получени нови предложения за срещи в търсене на мнозинство. От БСП разкритикуваха кмета, че е загубено време - 6 дни, от последното заседание на СОС, за да се отправят тези покани. Това наведе на мисълта, че днес решение кой да води СОС няма да има. Съветниците обсъдиха отлагане на заседанието. Консенсус кога най-късно да се проведе първоначално нямаше. Предложиха се три алтернативни дати - 12 декември, 19 декември и 21 декември. Не е ясно как ще може да се навакса с темпото и да се избегне рискът от загуба на пари при толкова късно провеждане на заседание. В последствие трите дати бяха оттеглени. БСП поиска заседание на 18 декември с цел да се запознае с всички финансови документи по решения, които ще се гласуват. 

СОС на три пъти не успя да избере председател, след като първоначалният кандидат на ПП-ДБ Борис Бонев не срещна подкрепа. В понеделник Васил Терзием призова за разум и заговори за широка коалиция: 

 

Ключови думи:

Васил Терзиев

Още по темата