Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ивайло Мирчев показа полицейски произвол над журналисти

МВР ще гледа клиповете в социалните мрежи, за да прецени дали има превишаване на права

18 Ноем. 2023Обновена
Булфото
Полицаи респектират футболен фен

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев публикува във "Фейсбук" пет примера за полицейски произвол в четвъртък вечерта по време на демонстрациите от футболни фенове за оставката на Борислав Михайлов, шеф на БФС.

Той цитира няколко примера от позицията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) за насилие на журналисти в момента на изпълнение на служебните си задължения.

“По никакъв начин подобен тип насилие не може да бъде толерирано. Фактът, че има 5 случая с насилие над журналисти, каквото в миналото не се е случвало - само това е достатъчно да спрем разговора и той да си подаде оставката. Това означава, че за тези 5-6 месеца, в които е министър, има организационен проблем в МВР”, заяви Мирчев.

Депутатът от “Да, България” отхвърли обвиненията, че смяната на министъра се иска, защото не е изпълнил желания по време на местните избори. 

Както стана ясно в петък, ПП–ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, но той получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС. А премиерът Денков отговори, че първо трябва да запознае със случая вицепремиера Мария Габриел. В тази връзка той освободи зам.-вътрешния министър Стоян Темелакиев. Снощи в "Панорама" финансовият министър Асен Василев заяви, че ПП продължава да иска оставката на вътрешния министър, но какво ще се случи, ще реши премиерът. Всъщност смяна на министър минава единствено през Народното събрание. По-късно тази сутрин Деница Сачева коментира от името на ГЕРБ, че ако ПП/ДБ искат да махнат Стоянов, могат да го сторят като подкрепят вота на недоверие. Това ще означава, разбира се, падане на цялото правителство (още коментари от Сачева - по-надолу в текста).

Ето какво публикува Мирчев:

"5 безпрецедентни полицейски писюрщини, заради които МВР министърът трябва моментално да подаде оставка:

1. Дани Йорданов и операторът му от "Господари на ефира" са умишлено удряни с палки 2-3 пъти от полицията, докато предават на живо безредиците снощи.

2. В същото време полицията е опитала да принуди фотожурналиста на „Дневник“ Георги Кожухаров да изтрие снимките си. Кожухаров, екипиран с каска с надпис “PRESS”, е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи “Изчезвай, да не си изядеш боя!” и умишлено удряне през камерата.

3. Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан от полициятаq докато отразява.

4. Юлиян Сутев, също репортер в Дарик радио е ударен няколко пъти с палка от полицаи.

5. Международен фотожурналист е бил напръскан със спрей в лицето от полицай."

 

ГЕРБ: Ако не искате министъра, подкрепете вота

ГЕРБ продължава да настоява, че вътрешният министър е невинен, макар да не го припознава за своя номинация. Това се разбра от участие на Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия тази сутрин. Сачева влезе в доста противоречия в опит да следва линията на партията си и да държи топката в полето на ПП/ДБ. "Не търся тази отговорност от него, но смятам, че трябва да поеме своя дял от отговорността", беше едно класическо изказване на тема защо се сочи Васил Терзиев като виновен, без същото да е правено по отношение на Фандъкова при други примери за полицейско насилие в столицата.

Сачева обяви, че в правителството имат само една номинация - на Мария Габриел. В същото време тя неотклонно бранеше МВР-шефа с всякакви аргументи, например че бил политическо лице, а не от професионалното ръководство. Според нея, столичната управа нямала нужда от доклади и изкуствен интелект, за да се досети, че ще има насилие - това било въпрос на житейска логика. Сачева смята, че малката разлика, с която Терзиев спечели изборите, не му дава обществен авторитет да призове хората да не чупят и да очаква те да го послушат. Въпреки тази атака, тя няколко пъти твърдеше, че не сочи с пръсти, а "говорим за това кой трябва да поеме отговорност".

Ако не вярват на този министър, ПП/ДБ могат да подкрепят вота на недоверие, коментира още Сачева. Това обаче означава да падне цялото правителство, призна и тя. Депутатът коментира като правилно решението на Денков да уволни зам.-министъра като представител на професионалното ръководство на МВР. За сближаването с ДПС и коментара на Кирил Петков от вчера, че на практика са в коалиция с ГЕРБ, Сачева се измъкна, че това са политически спекулации. ДПС участвали само по линия на парламентарните приоритети и цели, Конституцията и бюджета, а ГЕРБ били приели на този етап да участват в управляващата "конструкция", за да има стабилност.

 

 

 

Още свидетелства

Пред бТВ тази сутрин 30-годишен мъж обясни, че е бил арестуван в четвъртък вечерта, защото е бил в заведение до Министерството на спорта по време на мача Унгария-България. Мъжът се представи като компютърен специалист във фирма за борба с тероризма. 50 души са закарани в 5-о районно. Задържат ги за 24 часа. Мъжът се озовава в килията с IT специалист, банков анализатор и готвач в елитен столичен хотел. Мъжът обясни, че единствената им вина е, че са били в заведението. Глобен е с 1000 лв. за нарушаване на обществения ред. 

СДВР информира колко са задържаните в четвъртък вечерта и с какво са наказани. Задържани са общо 38 души. От тях трима са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства, като по случаите има образувани две досъдебни производства – за запален бус на Общинска полиция и за запален полицейски автомобил, разположен на бул. „Васил Левски“ в близо. Друг от задържаните е отведен в полицията за притежание на наркотици.

Спрямо другите 34-ма души, седем от които непълнолетни, е разкрита процедура по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Преписките им са оформени и днес са докладвани на съда, като трима са оправдани, а за четирима е насрочена друга дата. Преписките на трима малолетни ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица. На останалите 24-ма са наложен глоби в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от 1 година. 

"МВР ще извърши проверка дали има превишаване на полицейските правомощия по време на вандалски действия на протеста в София". Това обяви в Бургас директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков. По думите му полицията е свършила добре работата си по време на протеста, предаде кореспондентът на БГНЕС. Комисар Илков заяви, че анализите ще покажат дали е грешка, че е допуснато смесването на две агитки по време вечерта на погрома. Той присъства в Бургас на откриването на XXIX Национален конкурс “ Пътен полицай на годината”.

„Ще се извърши проверка по отделните клипчета, които се появиха по социалните мрежи , така че на този етап е много рано да кажа каквото и да е било преди да е приключила проверката и преди да бъде установено всичко онова, което се е случило. В случай, че се установи превишаване на полицейски правомощия от страна на определени служители на МВР, трябва да бъдете убедени, че ръководството ще бъде безкомпромисно към такива служители”, заяви главен комисар Илков

 

Още по темата