Медия без
политическа реклама

Иван Портних: Нито съм спукал тръбата, нито строил

15 Апр. 2022Обновена
Иван Портних
FB/Иван Портних
Иван Портних

Казусът с обвинения за замърсяването на Варненското езеро Иван Портних придоби интересни нюанси днес. Стана ясно, че депутат от ГЕРБ, нарушил ковид карантината, ще поеме адвокатската защита на партийния си сподвижник. А самият кмет даде специална пресконференция, на която патетично отрече да има касателство със строежа на авариралата през 2019 г. тръба: "Нито съм я строил, нито разплащал, нито приемал..."

 

БОЛЕН - НЕБОЛЕН

Адвокат на Портних ще е Бранимир Балачев, който през зимата се яви в съда на дело, докато все още течеше срокът му за изолация. Тогава той призна за случая, но според собствената му трактовка нямало проблем да излезе от дома, тъй като не бил подписвал акт на РЗИ, а и си направил преди това два теста, излезли отрицателни.

Прокуратурата, която беше сезирана от МВР по случая с карантината на Балачев, отказа да образува дело срещу него, като един от мотивите й бе, че Балачев се чувствал добре, имал отрицателни тестове, а и нарушил правилата, за да яви на дело като адвокат, т.е. това било обществена полезна цел. От документи, с които "Сега" разполага обаче, се вижда, че ден преди да изтече карантината му и ден, и след като Балачев вече се е явявал по дела сутринта, той отново трябва да е в Районния съд във Варна за следобедно заседание. То обаче се отлага, защото съдът получава по имейл молба от Балачев, в която той обяснява, че е с влошено здраве и прилага положителен тест за ковид. 

Вчера пред БНТ Балачев заяви, че след 10 май очаква да му бъдат предоставени доказателствата по обвинението на Портних. Междувременно се разбра, че е възможно и адвокатът Менко Менков, защитник на Бойко Борисов, да се включи в казуса.

 

ПО-ПО-НАЙ

Успоредно тече състезание сред варненските политици кой е по-голям борец срещу Портних. Депутатът от БСП Борислав Гуцанов каза в кулоарите на парламента, че разследването за авариралата тръба е по негов сигнал, като пратил материалите дори на Лаура Кьовеши. Стела Николова от ДБ пък припомни в социалните мрежи информация, в която се казва, че прокуратурата работи по нейния сигнал. Обективността изисква да се уточни, че Николова е доста по-активна от Гуцанов срещу Портних.

 

"НЕ БЯХ АЗ"

"Нито съм одобрявал програма, нито осигурявал финансиране, нито избирал изпълнител, осъществявал надзор, нито строил, разплащал, приемал, въвеждал в експлоатация, защото по това време не съм се занимавал с политика", заяви на пресконференцията Портних по повод тръбата. В края на брифинга още веднъж изреди тия неща, като добави: "Аз ли я спуках?". Формално е прав, тъй като тръбопроводът е строен през 2011 г., като инвестицията се движи от Министерството на околната среда и водите на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Строежът е по проект към програма ИСПА, включващ и трансформация на помпената станция в "Аспарухово". А самата авария 8 години по-късно най-вероятно е причинена от котва на кораб. Но от това, което се знае по темата, Портних е на мушката на разследващите заради "допускане" на замърсяване, по-специално - че не е уведомил нужните институции през 2019 г., след като е знаел за аварията. Днес той каза, че тепърва ще става ясно кой кого е уведомявал.

Кметът уточни, че не е разпитван, само се е явил да получи документите по обвинението. По казуса нападна Гуцанов, защото именно БСП управляваше през 2011 г. На пресконференцията Портних се ожали и от настоящата власт, защото не работела чрез държавния бюджет и Плана за възстановяване за интересите  Варна.   

 

Още по темата:

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев призна, че е нарушил карантината си, за да се яви като адвокат по дело в съда. Балачев обаче се оправдава - пуснал си два теста и те били отрицателни.
Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) получи днес обвинение заради авариите във Варненското езеро, довели до фекални разливи.  Не е задържан. Разследването се води от Националната следствена служба, а варненската окръжна прокуратура го наблюдава.
Фекалии замърсяват в огромни количества входа на Варненското езеро, показват снимки и клипове от последните дни. Причините за бедствието са две - аварирала отпадна канализация за около 30 000 души, плюс пасивност на институциите, които   месеци са наблюдавали безучастно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?