Quantcast

Медия без
политическа реклама

Иван Хиновски за ИТН: Имаме един крал, който дава директиви

Енергийната програма на партията беше бламирана, оплака се експертът

29 Юни 2022
Илияна Кирилова
Иван Хиновски

"Има такъв народ" се е превърнала в една монархическа структура - имаме един крал, който дава някакви директиви и ние рапортуваме. Това обясни пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски, който във вторник съобщи, че напуска партията на Слави Трифонов.

По негови думи решението му се дължи на лични мотиви, свързани с безсилие и липсата на реализация на енергийната програма на "Има такъв народ". "Настанаха едни процеси, всички автори и разработчици в нашата енергийна програма бяха елиминирани от нейното изпълнение. Тя беше бламирана още след влизането в управление на новото правителство. Нашето общество тепърва ще усеща загубите от тази пасивност", смята Хиновски.

Той каза, че е разговарял с много от ръководители в ИТН, основно с Тошко Йорданов. "Оплаках му се, че браншът се развива много зле, че пропускаме шансове за реформа. Той ме пита дали съм говорил с министър Александър Николов, което аз съм правил много кратно", отбеляза Хиновски.

Според него в сектора липсва енергийна експертиза. Обясни, че е разговарял с представители на ПП и ДБ, които са признали, че не разполагат с експерти. "Ако не се вземат радикални мерки, авансът, който сме взели и сме го "опаткали" вече, ще го върнем. ЕК ще каже - връщайте! Затова ние разработихме законопроект за енергийните активи, той е важно условие за стартирането на новата енергийна политика на Европа. Никой не се интересува от този закон, ще ни санкционира Европа", заяви Хиновски.

Енергийният експерт каза още, че към момента няма предложение от друга партия, каза Хиновски. За момента той няма политически амбиции и предпочита да работи като експерт. "Не искам повече да се омърсявам с хора, които не дават шанс на реформите", категоричен е той.

Известният енергиен експерт Иван Хиновски напуска „Има такъв народ“.   Той съобщи новината в профила си във Фейсбук под формата на кратко обръщение: "Уважаеми колеги и приятели, заявявам намерението си да напусна ПП ИТН.

 

Още по темата