Quantcast

Медия без
политическа реклама

Иван Гешев се прибра от САЩ при засилени мерки за сигурност

Иван Демерджиев: Действително има сериал, но се опасявам, че Гешев не е сценаристът

14 Май 2023Обновена
Илияна Димитрова
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев се прибра от САЩ с полет от Франкфурт. Шефът на държавното обвинение кацна на терминал 2 на летище София при безпрецедентни мерки за сигурност, след което буквално се покри. Десет минути преди да е изведен от самолета, периметърът е бил проверен от полицейски кучета. На място е имало и специален автомобил, заглушаващ сигналите, в т.ч. такива на мобилните мрежи. Кортежът е прибрал Гешев от пистата директно от самолета, предаде сайтът Биволъ.

Главният прокурор все още не е коментирал искането за отстраняването му, което тази седмица беше внесено от шестима прокурори от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това стана само ден след като кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че уволнението на Гешев ще е първата й работа, ако заеме поста.  Аргументите на вносителите на искането за освобождаване са "тежко нарушение на служебните задължения".

Официално беше съобщено от прокуратурата, че Гешев е посетил САЩ по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. Поканата била заради активната позиция на главния прокурор за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин.

Иван Демерджиев: Има сериал, но не г-н Гешев е сценаристът

Действително има сериал, но се се опасявам, че г-н Гешев не е сценаристът. Това обяви в предаването "Защо, господин министър?" по Би Ти Ви вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Позата и ролята на жертва не подхождат нито на главния прокурор, нито на министъра на вътрешните работи, нито на служителите на МВР.  Това заяви пред БНР вътрешният министър Иван Демерджиев.

Преди месец Гешев обяви, че е жертва на мафията, олигарсите и Русия. Демерджиев реагира, че не му прилича на главния прокурор да се прави на жертва, а Гешев му отговори, че филмът може да стане сериал. "По всичко изглежда, че истинската опасност за господин Гешев беше малко по-различна от това, което се случи на 1-ви май. Ще направя и една друга препратка – преди време той, влизайки в задочен разговор с мен, каза, че ще има сериал. Действително има сериал, но се опасявам, че господин Гешев не е сценаристът на този сериал. Интересно се развива, за съжаление, не много оптимистично от моя гледна точка“, заяви сега вътрешният министър. Той направи коментара си по повод т.нар. атентат срещу Гешев, както и за исканата сега оставка.

Главният прокурор Иван Гешев даде хаотична, но зрелищна пресконференция, на която бяха пуснати записи от разговори, намерени на флашки в жилището на обвиняем, и се четоха бележки.

Искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е опит да се подмени желанието и нуждата на българските граждани от истинска съдебна реформа, отбеляза още служебният вицепремиер. „Още преди седем – осем месеца прогнозирах, че ако се стигне до ситуация като тази, това ще бъде цялата съдебна реформа и много бързо ще бъде взета главата на господин Гешев“, каза още той. 

Министърът на вътрешните работи каза, че доколкото му е известно, главният прокурор Иван Гешев се е завърнал вчера в България, след като пътуванията му са преминали през Турция и през САЩ. 

За по-малко от два дни разбрахме, че съдебната система не е толкова независима колкото се прокламира. Искат да го махнат хората, които го назначиха през 2019 г.  - г-н Борисов и хората около него, заяви още Демерджиев в неделя.  "Нищо не се е променило от 2019 г., а се поднася като ново начало. Ролята на ДПС е такава каквато е била винаги. Двете политически сили - ГЕРБ и ДПС вървят заедно. Аз не разбирам така съдебната реформа, разбирам я като истински съд,  истинска прокуратура. Дайте си сметка как следващия главен прокурор ще се бори с корупцията, ако отстраняването му е въпрос на един ден", добави вътрешният министър.

Шестима от верните поддръжници на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет поискаха уволнението му. Само ден по-рано съветът отказа изобщо да обсъди темата за взрива срещу главния прокурор и последвалата буря по върховете на прокуратурата.

Той обяви, че има спор с "г-н Гешев дали този взрив е можел да засегне хората вътре в автомобила". Аз продължавам да смятам, че не е могъл да засегне хората вътре, а той смята обратното. Той е пътувал както е редно без семейството си. Автомобилът не може да побере толкова хора, каза вътрешният министър.

Познавам Борислав Сарафов като професионалист, но кой точно каква роля играе, питайте сценаристите, заяви още Демерджиев. Той коментира и мистичния израелски експерт, който е бил на мястото на взрива. "Не мога да определя този човек като експерт, видях, че има отношение към различни израелски служби", каза МВР-шефът

Още по темата