Медия без
политическа реклама

Ива Митева: Политиката се оказа сложна игра и не съм научена на нея

Шефката на парламента от ИТН ще умува дали отново да се кандидатира за депутат

11 Авг. 2021
Снимка: БГНЕС
Ива Митева разговаря със зам. шефката на НС Татяна Дончева

"Политиката се оказа доста сложна игра, може би аз все още не съм научена да я играя". Така председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" коментира пред репортери в парламента политическата криза и оттеглянето на кабинета, предложен от партията на Слави Трифонов, предаде БГНЕС.

"Разколебана съм като цяло от политиката. Виждам всички народни представители от всички парламентарни групи, вече съм досадила да казвам, но нещата от другата страна са още по-различни", заяви още Митева, която повече от 20 г. бе експерт по юридическите въпроси към парламента.

На въпроса ще бъде ли отново кандидат за депутат от "Има такъв народ" при евентуални нови предсрочни парламентарни избори, тя отговори: "Не знам какво решение ще взема, умувам го. Нека да видим втория и третия мандат, има заявки третият мандат да бъде реализиран успешно", аргументира се тя.

Според нея все повече млади хора трябва да навлизат в политическия процес без да се страхуват. "Най-трудно ми е с НСО. Момчетата са прекрасни, аз осъзнавам, че това е тяхната работа, но моята лична свобода е нарушена“, посочи тя за държавната охрана, която по закон трябва да я следва неотлъчно като председател на парламента.

Ива Митева потвърди и как ще протече утрешното гласуване. На провелите се днес два председателски съвета, на които участваха и юристи от президентската институция, е постигнато съгласие, че кандидатурата на Пламен Николов за премиер няма да се гледа по същество, както и предложения от него състав на кабинета, а ще се дебатира и гласува единствено волеизявлението му да се оттегли от процедурата в последния момент. Така, със свой акт, парламентът ще констатира, че мандатът, връчен на "Има такъв народ" е приключил неуспешно, което ще отпуши процедурата той да отиде при втората политическа сила.

След два председателски съвета и изслушване на правния съветник на президента проф. Емилия Друмева, депутатите все пак ще опитат да оправят юридическата каша около оттеглянето на кандидат-премиера и проектокабинета на "Има такъв народ".

 

Още по темата